PUBLICITAT

DA modifica la llei electoral per instituir el vot judicial per correu

  • La modificació també inclou un nou registre de votants a l'estranger que haurà de crear el Govern
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Meritxell Verdú, Sofia Garrallà, Sílvia Riva i Carles Ensenyat presenten la proposició de llei, ahir. Foto: M.T / ANA

Ahir, el Grup Parlamentari Demòcrata va entrar a tràmit parlamentari una proposició de llei de modificació de la Llei qualificada del règim electoral i de referèndum que legalitzarà el vot judicial per correu dels andorrans residents a l'estranger. La modificació preveu que sigui el Govern, prèvia sol·licitud de l'interessat, qui enviï la documentació necessària per poder exercir el vot. Per això, l'Executiu haurà de crear un nou registre que aglutini els censos electorals de les parròquies i el registre dels andorrans residents a l'estranger. La presidenta de la Comissió Legislativa d'Interior, Sílvia Riva i les conselleres generals Meritxell Verdú i Sofia Garrallà van presentar la modificació. Riva va argumentar que la iniciativa respon a la voluntat «d'incrementar la qualitat democràtica al país, fent accessible el vot als andorrans que resideixen fora». I va explicar que la mesura és més necessària que mai, perquè «cada dia són més els andorrans que han de marxar per estudiar i també per treballar i amb en el context actual és molt probable que el nombre augmenti».

Riva va defensar que els nacionals que per una raó o altra no resideixen a Andorra, «han de poder exercir el dret a vot independentment del seu lloc de residència». A la qual cosa, la seva companya, Verdú, va afegir que la modificació vol satisfer «la demanda que se'ns va formular en la campanya electoral i volem que el vot per correu sigui una realitat a les properes eleccions». La modificació legislativa presentada ahir manté les dues modalitats de vot existents –judicial i presencial- i incorpora una nova figura amb el vot per dipòsit judicial per correu. El podran utilitzar els nacionals residents a l'estranger que constin al registre electoral o els que no hi constin, sempre i quan puguin acreditar a través d'una certificació de la Universitat o de l'empresa que cursen estudis o que treballen a l'estranger.

Documentació electotal / El Govern farà arribar als electors que ho hagin sol·licitat les professions de fe de les diverses candidatures i la documentació necessària per poder votar i enviar el vot a la Batllia. Per això, el Govern haurà de crear un registre electoral nacional, que no substituirà els parroquials, però que facilitarà el control i garantirà el vot per correu.

El registre inclourà el cens de cada parròquia però també el dels electors que resideixen en una parròquia i voten en una altra, i els que resideixen a l'estranger. Garrallà va explicar que «als censos parroquials només hi consta el país de residència dels andorrans que viuen a l'estranger, sense més detalls», i va afegir que «per això hi ha la necessitat d'elaborar un nou registre de manera que cada elector resident a l'estranger pugui rebre tota la informació per exercir el dret a vot». Riva va afegir que «entenem que no serà una reforma quantitativa però si qualitativa», referint-se al nombre poc elevat de votants que no resideixen al país. El mecanisme del vot serà molt senzill i Garrallà va explicar que un cop l'elector rebi la informació només haurà de posar la papereta escollida en el sobre corresponent i després ensobrar aquesta amb la resta de documentació personal com ara el certificat d'inscripció al cens definitiu i la fotocòpia del passaport, tot plegat ho enviarà a la batllia tenint cura de posar el seu nom i adreça al dors. En quant a la possibilitat d'emetre el vot per Internet, Riva va insistir en que «és un dels motius que ens mouen a adaptar-nos a les noves tecnologies que el Govern està implementant com ara la signatura electrònica». No obstant això, va reconèixer que «fins que el procés no sigui del tot segur no es pot fer. Això no vol dir que en un futur proper sigui possible i que introduïm una nova modificació». En referència a altres modificacions de la Llei electoral com ara el vot dels residents a les eleccions comunals, Riva va dir que no estan tancats a parlar-ne.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT