PUBLICITAT

El centre de la raça bruna anirà a l'Escola de Bellestar

  • El projecte busca augmentar la competitivitat
EL PERIÒDIC
Montferrer i Castellbò / Preixens

Periodic
Representants de la plantilla i sindicals a la sortida de la reunió Foto: acn / marta lluvich

El conseller de Ramaderia, Josep Maria Pelegrí, va confirmat dissabte la intenció del Govern d'instal·lar el Centre de Testatge de la raça Bruna dels Pirineus a l'Escola de capacitació agrària del Pirineu ubicada a Bellestar (Alt Urgell) amb l'objectiu de consolidar-lo com a centre de referència en la millora de la raça i de la competitivitat del sector d'una banda, i de l'altra fomentar el desenvolupament rural de les comarques de muntanya.

Aquest fet comportarà tenir ubicades les instal·lacions a l'entorn natural de la raça, reforçar la col·laboració públicoprivada en la conservació i difusió de races autòctones i potenciar la sinergia per a la formació, la difusió i coneixement de la raça bruna.

Copirineo / Divendres, Pelegrí va manifestat el compromís del departament per assegurar la continuïtat de Copirineo «pel que significa per a la Pobla de Segur, pel territori i pel Pallars». El conseller va explicar que Agricultura ha estat treballant molt temps per garantir el futur de la firma tot i que no va voler concretar més detalls fins que s'hagi celebrat l'assemblea de treballadors prevista per aquest divendres. Així, ho va explicar a Preixens (Noguera) on Pelegrí va presidir el lliurament de les escriptures de les concentracions parcel·làries de la xarxa de regadiu del sistema Segarra-Garrigues que s'han dut a terme en aquest municipi.

Pelegrí va explicar que el Departament d'Agricultura «ha estat treballant des de fa molt de temps per Copirineo» tot i que no va voler avançar més detalls de la proposta en què treballa el departament per tal de garantir la viabilitat i el futur de la principal empresa del Pallars Jussà, que arran de la crisi passa per moments complicats que la podrien portar al tancament si no troba nous inversors.

A l'espera que se celebrés l'assemblea de treballadors de la firma, el conseller va preferir esperar que els treballadors «debatin i analitzin la situació amb tota llibertat i a partir d'aquí ja direm». Tot i això, va dir que «és molt possible que en molt poc temps hi hagi notícies».

Els treballadors de Copirineo, a la Pobla de Segur, demanen a la Generalitat que actuï i acusen la direcció de la cooperativa d'inacció davant la crisi que pateix. La plantilla afirma que «tant important és Copirineo per a la Pobla com Tradema per a Solsona» i per aquest motiu sol·licita al Govern que s'hi impliqui. Pels treballadors, la solució no passa per la venda de la làctia donat que no garanteix el manteniment dels llocs de treball. Actualment treballen a l'empresa 41 persones i són vuit els socis que porten llet a la cooperativa. Per desencallar la situació els treballadors demanen una reunió amb el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, per abordar el futur de la firma lletera.

Els treballadors diuen que la cooperativa no es pot permetre estar més dies sense activitat ja que està perdent clients. En cas de venda de Copirineo la plantilla és mostra partidària de que l'activitat segueixi a la Pobla i es mantinguin els llocs de treballs.

Representants dels sindicats CCOO i UGT i una representació de la plantilla de Copirineo es van reunir aquest divendres amb la direcció. Segons els treballadors la direcció no els ha explicat la situació real de l'empresa i no els aporta cap solució. La plantilla demana ser coneixedora del Pla de viabilitat.

A la Planta de la Pobla actualment no hi ha activitat i la plantilla demana poder-la recuperar. Els treballadors diuen que el producte que ofereix Copirineo és un producte de qualitat i que la marca està ben posicionada, motiu pel qual no és poden deixar perdre l'empresa.

Matèries primeres / L'entrada de matèries primeres per a l'elaboració de productes lactis s'ha paralitzat a l'espera que la firma pugui superar la crisi actual. L'impagament a algunes firmes productores de llet ha fet que l'entrada de matèria primera s'hagi paralitzat. La plantilla ha dit que a data d'avui estan al corrent de pagament.

Ja el 2012, Copirineo va presentar un ERO temporal per a 26 dels seus 41 treballadors com a conseqüència de les baixes de socis proveïdors (nou el 2011 i tres el 2012) que la va portar a una situació crítica que encara no ha superat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT