Andorra aguanta el ritme 43 minuts i es buida fins acabar golejada

• Romania fa feina de desgast abans del descans i en la segona ofega la tricolor amb constants atacs

Torje condueix la pilota en un atac romanès, perseguit pel seu marcador Marc Garcia, ahir a l'Estadi Comunal Foto:TONY LARA

Quan un rival de l'entitat de Romania va al 200% de les seves possibilitats, un combinat modest com és Andorra poc pot fer per evitar la derrota. Ahir ningú no va sortir-se amb la seva: els de Koldo Álvarez somiaven amb estrenar el caseller de punts en l'últim partit de la fase Premundial del 2014 –i de l'era Koldo– i també en el darrer enfrontament que juga al Comunal, donat que en el Preeuropeu del 2016 ja l'hauria de jugar al futur Estadi Nacional. De la seva banda el combinat que dirigeix Victor Piturca buscava una golejada d'escàndol –«a veure si som capaços de marcar set o vuit gols», havia dit el preparador romanès en la vigília del matx– i es va quedar a mitges: 0-4. Holanda va haver de fer part de la feina, en derrotar 8-1 a Hongria, casi descartada.

Va ser un càstig inevitable. Romania va començar com s'esperava: buscava dita golejada per si necessita el gol average per assolir la segona posició del grup D que permet jugar la repesca i va tancar Andorra en el seu mig del camp. La tricolor, però, va sortir concentrada, amb les línies arreplegades, ben posicionats els onze jugadors i sense deixar ni un forat.

En el primer quart d'hora l'única preocupació va ser un centre per la dreta d'Stancu que Vales va refusar a córner. De fet el combinat de Koldo Álvarez va tenir una ocasió més clara; pilota tallada en defensa, Marc Pujol va veure el moviment de Cristian Martínez, li va enviar una pilota d'or en profunditat però quan es disposava a encarar el porter el control se li va anar a la banda i el màxim perill va volar.

La defensa, però, estava impecable malgrat que faltava un pilar com Ildefons Lima. El recurs dels visitants, vist que pel mig no hi havia espais, eren les pilotes a les bandes; de Matel i Maxim per l'esquerra de Marc Garcia i Sergio Moreno –que va recuperar la titularitat un any després d'alternar la banqueta amb no anar ni convocat–, i de Latovlevici i Torje per la dreta d'Adri i Cristian.

Tothom que vestia la tricolor va estar tan impecable que Romania va haver de buscar el pla C: l'estratègia a pilota aturada. Va tenir quatre ocasions clares; la primera al minut 33 amb un centre de Matel que va rematar de cap Maxim als núvols, totalment sol al segon pal; la segona al 37, amb una centrada de Torje rematada per Stancu que va fer lluir Ferran Pol; la tercera, al 41 amb una centrada de Torje que va desaprofitar Goian; i al 43, de nou amb Torje com a centrador, la va rematar a la xarxa Keseru per fer el 0-1.

La gran tasca defensiva en la primera part va acabar pagant-se caríssima. Perquè Romania va sortir en la segona part amb la mateixa gana, amb un ritme altíssim... I Andorra no només ja no estava fresca, sinó que a més es va quedar sense Marc Pujol, Vales i Adri, tots tres substituïts en lesionar-se.

A sobre, quan només passaven vuit minuts de la represa, una errada de marcatges a la sortida d'un córner va permetre a Stancu fer el 0-2. Els jugadors romanesos van anar a buscar la pilota a la desesperada, i corrents cap al seu camp perquè tenien pressa per fer el tercer.

Andorra no podia passar el seu mig del camp, estava totalment ofegada per un equip visitant que no parava de penetrar per les dues bandes, sobretot per l'esquerra i buscant el rapidíssim i tècnic Latovlevici. El tercer i el quart, però, van ser a pilota aturada. El 0-3, al minut 60, obra de Torje de penal comès per Adri sobre Chiriches a la sortida d'un córner. I el 0-4 al 85, quan Lazar va rematar una falta treta per Torje.

Adri finalment no té res i podrà viatjar a Hongria. Marc Vales i Marc Pujol es faran proves mèdiques avui, però el migcampista del Pidasa no jugarà dimarts perquè ha de complir cicle de targetes.