PUBLICITAT

Andorra vol «contrapartides» per negociar la fiscalitat de l'estalvi

  • Cinca subratlla que en l'acord no es negocia l'intercanvi automàtic
L.F.M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances i Funció Puública, Jordi Cinca, ahir. Foto: TONY LARA

l'ambaixadora d'Andorra a la Unió Europea, Eva Descarrega, va lliurar ahir la carta del Govern d'Andorra a la Comissió Europea «indicant la nostra predisposició per poder ja iniciar formalment les negociacions per establir una nova fiscalitat de l'estalvi, en el marc de la nova normativa que la pròpia Unió Europea està redactant», tal i com va explicar el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca.

Ara bé, predisposició «sempre i quan» la Comissió tingui en compte dos aspectes: el resultat ha de ser d'aplicació a tots els països, ja que «no entendríem que només alguns estiguessin sotmesos a la nova fiscalitat de l'estalvi» és a dir, «ha d'afectar a tots els països en els mateixos termes i de manera simultània en el temps». I la segona condició, «tan o més important que la primera», és que «si Andorra va adquirint compromisos amb la Unió Europea, al final el que fan és diluir el nostre diferencial, per tant, al mateix temps hem de poder tenir contrapartides». El ministre Cinca va dir que en aquest acord és el sector bancari el que es veurà més perjudicat per la nova directiva de l'estalvi, i per tant, aquest «ha de tenir contrapartides que permetin que continuï sent competitiu», i això passa «per permetre que les entitats andorranes puguin operar en igualtat de condicions i que els productes emesos i comercialitzats des d'Andorra també puguin ser comercialitzats en el conjunt de la Unió Europea».

Tal i com va indicar el comissari de Fiscalitat europeu, Algirdas Semeta, en la seva visita al Principat el passat mes de juny, la negociació ha de començar amb un esborrany que definirà la Unió Europea i en paral·lel també anirà negociant amb els països tercers per tal de tancar la seva directiva i la relacionada amb els països tercers de manera simultània. Tal i com va explicar ahir Cinca, la Comissió Europea treballa amb la idea que a finals del 2013, principis 2014 , «quedi tot tancat».

Pel que fa a les línies que seguirà la negociació, tal i com ja va dir Semeta al juny la Unió Europea vol sotmetre a revisió més productes que fins ara quedaven fora de l'acord a la fiscalitat de l'estalvi, com serien els fons d'inversió, les assegurances o els guanys de capital, entre d'altres. Cinca va dir que «s'entén que ens demanen que a mesura que ells vagin incloent nous productes, els països tercers també estiguem sotmesos en aquests mateixos productes, aquest és l'objectiu genèric».

INTERCANVI D'INFORMACIÓ FISCAL/ Cinca va voler clarificar ahir que «l'intercanvi d'informació fiscal automàtic no entra dins de l'acord de la fiscalitat de l'estalvi». El ministre va explicar que la Comissió Europea «no ens demanava mandat per negociar en aquest sentit», tot i que va admetre que «és cert que Europa està intentant associar un discurs amb l'altre». En opinió del ministre, la línia a seguir és la que es porta fent des del 2010 «signant intercanvis d'informació fiscal» i va afegir que « amotllant-nos» als estàndards de l'OCDE, també s'està fent amb la UE.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT