PUBLICITAT

El Govern modificarà la llei de l'IGI per acabar amb el conflicte de l'ITP

  • L'Executiu fa marxa enrere: les operacions entre empreses tornaran a estar gravades per l'impost comunal
CLARA GARNICA / J. R. BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els 14 cònsols durant la reunió mantinguda dimarts 1 d'octubre a Naturlàndia Foto: TONY LARA

El Govern s'ha compromès davant dels comuns a introduir una modificació a la Llei de l'impost general indirecte (IGI), per tal que les operacions immobiliàries entre empreses tornin a estar gravades per l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), de titularitat comunal. D'aquesta manera l'Executiu ha cedit a les demandes de les set corporacions des que va entrar en vigor el nou impost indirecte a principis d'any, i que els va portar a presentar fins a dos recursos de reposició contra la llei.

Segons van informar fonts comunals, l'Executiu ha reconegut que gravar les operacions de les empreses amb l'IGI va ser una equivocació. La decisió els va ser comunicada durant el dinar celebrat el dimarts de la setmana passada a Naturlàndia, posterior a la reunió de cònsols, i en el qual també hi va participar el cap de Govern, Toni Martí. Encara no hi ha terminis sobre quan s'entrarà al Consell General aquesta modificació, tot i que la voluntat dels comuns és que aquesta es realitzi abans d'acabar l'any.

Així, els comuns perdien aquest dilluns la batalla de la congelació de les conferències pel 2014, però han guanyat la de l'ITP. Es retornarà a la situació prèvia a l'entrada en vigor de l'IGI. És a dir, tota la compravenda d'immobles, també entre empreses, es gravarà amb l'ITP del 4%. Un 2,5% va per al Govern i un 1,5% per als comuns.

Dos recursos / Els comuns havien presentat fins a dos recursos de reposició, en relació a la liquidació de l'IGI dels dos primers trimestres de l'any. La intenció era anar presentant recursos cada trimestre mentre l'Executiu no els aportés una solució, cosa que finalment es va produir la setmana passada. Per la seva banda, l'Executiu els havia comunicat que volia esperar fins a completar tot un cicle de liquidacions de l'IGI –sis mesos– per avaluar el funcionament d'aquest nou impost i identificar d'altres problemàtiques susceptibles de ser canviades, de manera que es puguin tirar endavant conjuntament. Una de les que estaria estudiant l'Executiu seria la d'aplicar un IGI especial per a les estacions d'esquí, per alliberar-les de la forta pressió fiscal que suporten.

Segons càlculs estimatius, els comuns han deixat de guanyar 1,2 milions d'euros en concepte d'ITP durant el primer semestre de l'any. Andorra la Vella ha estat la parròquia que s'ha vist més perjudicada per l'arribada de l'IGI. Durant el primer semestre calcula que va deixar d'ingressar més de mig milió d'euros, seguida d'Escaldes-Engordany, que en va deixar d'ingressar uns 250.000 euros.

Més per transferències que per ITP / Malgrat que finalment el Govern ha compensat als comuns amb el tema de l'IGI, sempre ha defensat que els perjudicis que li pot haver causat la seva entrada en vigor són inferiors a l'augment els darrers anys dels ingressos per les transferències que el Govern els dóna per llei. En aquest sentit, el setembre passat el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va recordar a les corporacions que amb l'ITP poden haver perdut menys d'1,5 milions, mentre que estan ingressant 10 milions d'euros més per les transferències.

Els comuns van respondre a aquestes manifestacions demanant al ministre que no barregés conceptes. Una cosa són les transferències, i l'altra l'ITP. Al final, però, totes dues seran modificades. La primera a partir d'una transitòria al pressupost de l'any vinent i posteriorment amb un reordenament de la llei de competències. La segona modificant la Llei de l'IGI.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT