PUBLICITAT

Les escoles bressol sobreviuen a la forta davallada de la demanda

  • Baixar les tarifes o agafar per primer cop infants de fora la parròquia, algunes de les mesures
  • La llista d'espera pràcticament desapareix i els centres estan de mitja al 75% de capacitat
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una classe dedicada al descans, a l'escola bressol El petit Príncep de la Massana Foto: TONY LARA

Les escoles bressol públiques del país es veuen àmpliament afectades per la crisi econòmica. Durant els anys previs a aquesta, amb un mercat laboral molt actiu i demandant, el servei va créixer en instal·lacions i en qualitat. Eren èpoques de llistes d'espera i de dificultats perquè els pares poguessin escollir a quina llar anar. Actualment aquesta situació és molt diferent. Amb la caiguda de l'economia, la destrucció de llocs de treball –moltes famílies han marxat del país– i la baixada de la natalitat els centres s'han començat a buidar. Malgrat això, aquest curs la caiguda s'ha estabilitzat i l'ocupació es troba al 75% de mitjana. En part, també, perquè els centres han fet accions per intentar captar més infants.

Les escoles bressol d'Escaldes-Engordany exemplifiquen molt bé els canvis que la crisi ha comportat a aquests centres per a nadons de menys de tres anys. Fa uns anys les llistes d'espera eren llargues per a tots els cursos. Ara només hi ha una «petita llista d'espera» de dos nens a P2 i d'un nen a P1, tal i com va explicar la consellera d'Infància i Joventut, Núria Pons. A més, aquest 2013 s'ha obert per primera vegada la possibilitat que infants d'altres parròquies puguin matricular-se a Escaldes, això si, només per l'edat de P0 . I la mesura ha funcionat, ja que actualment hi ha 14 famílies de fora que porten els seus fills a les llars d'infants escaldenques.

La resta d'escoles bressol, a excepció de la d'Ordino, fa ja uns anys que accepten a infants d'altres parròquies, o fins i tot de fora d'Andorra, com per exemple de la Seu d'Urgell en el cas del centre l'Espill de Sant Julià de Lòria. A les dues llars d'Andorra la Vella, la dels Serradells i la de Santa Coloma, tenen fins a 12 demandes de famílies d'altres parròquies.

Possiblement les llars d'infants de la capital són els que més han notat la davallada de la demanda, tot i que a l'acceptar nadons de fora la capital han pogut millorar les dades de matriculacions en relació a fa un any.

De fet, el curs passat el Comú va decidir tancar el centre ubicat a Prada Casadet. I tot i així, els dos actualment disponibles no estan plens. Als Serradells hi havia 22 places lliures al setembre –té capacitat per 98–, i a Santa Coloma tres places lliures–té capacitat per a 42. Per tot, la corporació ha decidit, almenys un any més, mantenir el centre de Prada Casadet tancat i repartir als alumnes a les dues escoles actuals.

Un altra escola bressol que ha patit la davallada de la demanda els darrers anys és Els Esquirolets d'Encamp. S'han acabat els anys de llista d'espera: té una ocupació del 76%, tot i que durant l'hivern aquesta puja una mica més, tal i com va assegurar la consellera de Cultura i Afers Socials, Olga Moreno.

LA MASSANA, LA MÉS BUIDA / La llar El Petit Príncep de la Massana és la que presenta l'ocupació més baixa de tots els centres públics. Actualment té 55 matrícules, una menys que l'any passat, i una ocupació del 57%. La directora del centre reconeix que s'ha notat molt el fet que famílies treballadores hagin marxat del país en quedar-se sense feina. No obstant això, durant la temporada d'hivern, amb l'arribada dels temporers per a cobrir els serveis a les pistes d'esquí, noten un augment de l'ocupació. L'any passat van arribar als 75 infants i confien que aquest any es repeteixi la xifra.

A l'altra cara de la moneda hi ha Ordino. La Baldufa, que aquest 2013 ha celebrat els seus 20 anys, té completa l'oferta de places per a nadons de més d'un any, i poca disponibilitat de places per a nadons de menys d'un any. En total hi ha lloc per a 116 nens i nenes. El centre ordinenc, degut a les bones xifres d'ocupació, no es planteja, de moment, agafar infants de fora de la parròquia.

Pel que fa al centre de Canillo Les Orenetes, al setembre tenia 49 infants inscrits, amb previsions de tenir-ne 14 més a principis de novembre, arribant a un total de 63 infants. Actualment l'ocupació es troba al 63%.

Baixada de tarifes a Sant Julià / A més d'acceptar infants d'altres parròquies com a mesura per a augmentar l'ocupació, l'Espill de Sant Julià ha decidit baixar aquest curs escolar les seves tarifes. Concretament, s'han eliminat els 275 euros de matrícula que havien d'abonar totes les famílies a principis d'any. Aquesta s'ha substituït per 20 euros trimestrals en concepte de material escolar.

El centre lauredià es troba al 58% de la seva capacitat, tot i que tenint en compte les prereserves ja efectuades, en començar el 2014 pujarà fins al 73% d'ocupació. A dia d'avui hi ha 52 nadons, unes xifres millors que les de fa un any, quan en tenien 45. Queden 11 places per a nadons de fins un any i 13 per a nadons de més d'un any.

Les escoles bressol del país costen de mitjana 330 euros en el cas de pensió completa. Només Escaldes i Andorra la Vella ofereixen servei els dissabtes. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT