PUBLICITAT

La capital i el Govern treballen per minimitzar el risc d'inundacions

  • El comú d'Andorra la Vella anuncia que farà un pla d'actuació coordinat amb Circulació i Bombers
GLÒRIA GURDÓ / CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ple del Comú d'Andorra la Vella, presidit pels cònsols Rosa Ferrer i Jordi Minguillón Foto: EL PERIÒDIC

En l'última sessió de comú, els cònsols d'Andorra la Vella i el conseller delegat d'Obra Pública i Urbanisme Eron Estany, van tornar a explicar al ple en què consistiran les obres de desguàs de les aigües pluvials de Santa Coloma, que s'inscriuen en el Pla General de Sanejament d'Andorra i en el conveni que a començaments d'any van firmar el Govern i els Comuns, amb l'única finalitat d'allargar el termini d'execució de les obres, ja que al dia d'avui cap comú ha fet els deures. Si aquesta situació no permet la separació de les aigües netes –aigües pluvials, de torrents i de fonts– de les aigües brutes –aigües residuals del clavegueram– amb el conseqüent perjudici que causa al sistema de depuradores, entre altres, a Santa Coloma el problema és més greu.

I ho és perquè tal com va explicar al ple dijous passat, el conseller delegat d'Obres Públiques i Urbanisme, Eron Estany, «hem patit una primavera amb moltes inundacions». I preguntat per la consellera de l'oposició, Dolors Carmona, va afegir que «hem demanat un estudi per resoldre les inundacions, que provoca tant el desbordament del riu Valira, com el desguàs dels torrents del massís d'Enclar». Estany també va explicar que «paral·lelament, i fins que no s'enllesteixi l'estudi, s'han de fer actuacions de forma periòdica. S'ha de netejar, posar reixes al riu i hi ha la necessitat de coordinar els serveis». I va recordar que hi ha el compromís del Govern per posar un estolador o una vàlvula per les crescudes sobrevingudes del riu Valira. Estany va argumentar que «he parlat amb Manel Riera i s'ha compromès a fer front a totes les despeses que els corresponguin pel tema de riscos» i va concloure que «actuarem conjuntament». A tot això el cònsol menor, Jordi Minguillón, també va voler tranquil·lizat els ànims dient que « farem un pla d'actuació mentre no es facin les actuacions concretes. Coordinats amb agents de circulació i els bombers». I la cònsol, Rosa Ferrer va reiterar que «el pla d'emergències ja està fet». Ferrer també va explicar que les trapes que «s'han d'aixecar quan s'embussen ja estan senyalitzades amb pintura vermella» i també va afegir que «els agents de circulació tallaran puntualment el trànsit perquè quan s'acumula l'aigua, els cotxes encara ho empitjoren més perquè esquitxen i inunden els baixos».

El projecte / Tal com explica el plec de bases del concurs per adjudicar la redacció del projecte de desguàs de les aigües pluvials de Santa Coloma, aquest haurà de preveure la recollida de les aigües pluvials del vessant del solà d'Enclar, així com les procedents de l'àrea ja urbanitzada fins a l'avinguda d'Enclar. El projecte inclourà tots els aspectes per crear xarxes separatives d'aigües pluvials i residuals, que actualment discorren en una única xarxa per tota l'avinguda d'Enclar, i donar sortida a les aigües pluvials al riu Valira.

D'aquesta manera, també es vol resoldre la problemàtica hidràulica d'inundacions periòdiques que pateix Santa Colma en episodis de fortes pluges, quan el nivell freàtic i el nivell del riu s'eleven i les xarxes de recollida d'aigua no són suficients per evacuar-la.

El projecte, com van explicar els cònsols i el conseller delegat d'Obra Pública, també inclourà «els protocols d'actuació que permetin el seguiment preventiu i el manteniment de les infraestructures, així com les actuacions que caldrà fer en cas de fortes pluges i en episodis excepcionals, durant les diverses fases en què s'executi el projecte, amb estreta coordinació amb Protecció Civil del Govern». Així mateix, també haurà de preveure l'estudi hidrològic complet del vessant del solà d'Enclar fins a l'avinguda d'Enclar i fins el riu Valira. I com que el Pla d'Ordenació i Urbanisme Parroquial d'Andorra la Vella (POUP) preveu la urbanització dels terrenys de la Borda Mateu, «caldrà valorar la idoneïtat o no, que aquesta nova zona urbanitzada evacuï les aigües pluvials cap a la mateixa xarxa de l'avinguda d'Enclar o directament al riu Valira». Com a punt de partida el plec de bases també demana de prendre la xarxa existent procedent de l'avinguda Santa Coloma i estudiar-ne el funcionament per dissenyar-la amb el sistema de separació d'aigües pluvials i aigües residuals. També demanarà un estudi sobre la correcta evacuació de les aigües de rec sobrants del sistema actual de recs.

Per tot això, el projecte haurà de dissenyar el traçat i la dimensió de les xarxes de recollida d'aigües pluvials i residuals de tota la conca que aboca a l'avinguda d'Enclar, des del número 100 de l'avinguda Santa Coloma fins el 110 de l'avinguda d'Enclar. El disseny inclourà el col·lector general que seguirà el traçat de l'avinguda així com els col·lectors secundaris que evacuaran al col·lector principal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT