PUBLICITAT

L'alumnat de la Ud'A creix un 24%

  • Bastida diu que el nombre d'alumnes està consolidat i arriba al límit respecte a la població
  • Martí assegura que no hi hauran retallades en educació i se seguirà apostant per la formació
L. F.M
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
El rector de l'UDA, Daniel Bastida, el cap de Govern, Toni Martí i la cònsol de Sant Julià, Montserrat Gil, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí, va inaugurar ahir el curs acadèmic 2013-2014 de la Universitat d'Andorra (UdA) que aquest any també celebra el 25è aniversari. En el seu parlament, Martí va assegurar que «no serà aquest país qui retalli en educació» i va afegir que «en un futur pròxim, aquesta universitat ha de participar, com ja ho fa, però de manera més forta, en algun dels sectors que tenen potencial per diversificar la nostra economia». D'aquesta manera, el cap de Govern també va reiterar l'aposta per a l'Educació com a eina indissiociable del progrés social i econòmic. En l'acte la directora de l'Escola d'Infermeria de l'UdA, Rosa Maria Mandicó, va presentar algunes de les dades de la memòria anual del passat curs 2012-2013, destacant que el nombre d'alumnes matriculats va continuar augmentant fins arribar als 1.213 estudiants, un 24% més que el curs anterior. També va explicar que 60 estudiants van obtenir les seves respectives titulacions d'Estat, 37 dels quals van rebre ahir el seu diploma de mans de la ministra d'Educació i Joventut, Roser Suñé, acompanyada del rector de l'UdA, Daniel Bastida.

Pel que fa al nou curs 2013-2014, el gruix d'estudiants en l'ensenyament reglat presencial de l'UdA ha consolidat el creixement amb el manteniment de les xifres dels últims dos anys. El mes de setembre, s'hi van incorporar 119 estudiants de nou ingrés en carreres reglades presencials. Segons va informar Bastida, «juntament amb els dos últims anys aquesta xifra és de les més elevades, i podríem dir que estem al límit respecte a la proporció de població que hi ha».

Part d'aquest increment en l'alumnat s'explica, tal i com va dir el rector de la UdA, pel «moment de dificultat econòmica», ja que molts joves no es poden permetre sortir a estudiar fora. Bastida va argumentar que «la Universitat d'Andorra és una alternativa complementària a l'oferta dels països veïns per la gent que no vulgui o no pugui sortir perquè els facilita l'accés als estudis superiors».

Durant la cerimònia també es va destacar que, des del setembre del 1988, més de 9.000 persones s'han matriculat a l'ensenyament superior públic andorrà i han pogut seguir alguna de les més de 100 formacions diferents que s'hi han ofert. La UdA ha expedit 3.507 diplomes, incloent formacions reglades i formació continuada i ha entregat 786 títols d'Estat. Bastida també va voler destacar el fet que, dels quasi 800 títols que ha entregat la Universitat en 25 anys, «la gran majoria dels que els van obtenir estan exercint a Andorra», i que per tant, l'UdA «aporta un benefici i un capital humà del qual el país en pot gaudir».

OPTIMITZACIÓ, PERÒ NO RETALLADES / Suñé, es va afegir a les paraules de Martí i va defensar també que «la inversió en educació es mantindrà i es continuarà fent-la on sigui necessari. No tenim cap voluntat de fer retallades». No obstant això, va reconèixer que «s'ha procedit a optimitzar alguns recursos en reorientacions en alguns àmbits». En referència a les formacions relacionades amb l'obertura i nous sector per a la diversificació econòmica, Suñé va dir que «les línies de treball de la Universitat són promocionar els acords i les sinergies amb institucions estrangeres que promoguin la vinguda d'alumnes per fer o participar en les diferents formacions que ofereix». Amb tot va matisar que de moment el procés «és incipient i de lenta progressió».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT