PUBLICITAT

Una entitat francesa fa una auditoria a la CASS per crear el servei d'inspecció

  • Rodríguez diu que es finalitzarà abans de que s'aprovin la Llei de la CASS i de serveis socials
  • L'inspector francès critica que la CASS no prengui decisions i «s'autocensuri» quan veu abusos
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i l'inspector francès Patrick Goher, durant la roda de premsa d'ahir Foto: ANA

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i l'inspector de l'Inspection Générale des Affaires Sociales (IGAS), Patrick Gohet, van presentar ahir les actuacions dutes a terme en relació a la missió d'inspecció sanitària i social dins el marc de cooperació França-Andorra, i que va començar el novembre passat.

L'objectiu principal d'aquesta missió era la d'aportar un suport per a la creació d'una estructura d'inspecció i control al si del Ministeri de Salut i Benestar prevista en el marc de desplegament del Model Andorrà d'Atenció Sanitària (MAAS). Abans, però, de dur a terme la creació del servei d'inspecció Gohet va explicar ahir que primer van aconsellar que es dugués a terme auditoria de la CASS, i que ja es va iniciar per part de la Direcció general de la MNCOSS (Mission Nationale des Organismes de Contrôle de la Securité Sociale) el passat mes de juliol.

Tal i com va explicar la ministra, l'objectiu es fianlitzar-la i crear el servei abans de que acabi l'any: «el calendari és curt per tal de tenir preparades les institucions quan s'aprovin la Llei de la CASS i dels serveis socials i socio sanitaris». Així doncs, la intenció és que estigui enllestida a finals d'any, al mateix temps que se signarà un acord de cooperació per posar en marxa el servei de control i acompanyament, que es defineix com una «missió», ja que la implicació de França continuarà.

«DISFUNCIONS» / Gohet ha fet sis estades a Andorra en un any, mantenint trobades amb el conjunt dels actors del sistema socio sanitari andorrà per «copsar la realitat andorrana i aconseguir unes propostes ajustades a aquest entorn». Segons l'inspector francès «Andorra té estructures fortes», però que «s'ha de ser realista i veure que hi ha molt a millorar» i que tots els actors n'han de ser conscients .

Quan se li va preguntar per els abusos i excessos que pateix el sistema, i als quals la ministra ha fet referència diverses vegades, Gohet va dir que preferia parlar de «disfuncions». Una a les quals va fer referència l'inspector francès, i que no troba «normal», és que quan la CASS localitza un problema o un abús no el verifiqui ni el canviï, i no ho fa perquè «s'autocensura»; un autocensura provocada «pel costum o la cultura»

A grans trets, «i seguint l'anàlisi totalment objectiu que s'ha fet del sistema», Gohet va dir que cal, en primer lloc «readaptar-se», modernitzant la nomenclatura i racionalitzant; en segon lloc, cal simplifica: «el ciutadà ha de comprendre quins són els seus drtes i quines les seves responsabilitats» i, finalment, «més eficàcia».

Gohet també va detectar disfuncions en l'àmbit de les baixes per malaltia, i considera que hi ha hospitalitzacions de llarga durada que podrien ser més curtes. Rodríguez va defensar ahir què cal un sistema d'informació senzill precisament per poder prendre decisions, com a exemple va dir que si tinguessin estadístiques de les hospitalitzacions podrien saber quins són els serveis necessaris i quins no, si s'ha de potenciar la cirurgia major, o tenir un control sobre els protocols de derivacions «i no traslladar una ambulància medicalitzada on no faci falta», per exemple.

Amb aquests canvis, la ministra va voler subratllar insistenment que «no només estalviem, també guanyem en atenció sanitària», i va afegir que tots aquests canvis «s'estan fent en benefici de l'usuari». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT