PUBLICITAT

Cinca evita parlar de negociació i demana als cònsols «visió d'Estat»

  • El Govern vol accelerar el debat amb els comuns sobre les competències perquè al 2015 s'apliqui la nova llei
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca compareix davant dels mitjans, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ÀLEX LARA

«És una mesura que ens sembla transcendent, ja no només per la quantitat, sinó pel fet». Així es va expressar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Cinca va demanar un esforç al cònsols «com el que està fent tothom», i els va requerir que tinguin «visió d'Estat» en tota la problemàtica relacionada amb les retallades de les seves transferències previstes per l'any vinent. Tal i com recordar, representen una parròquia «però formen part d'un Estat» amb un greu problema de dèficit, i que es veu obligat a prendre accions com les de no transferir els diners als comuns previstos per llei. Segons aquesta, al 2014 tocarien 59 milions, va informar el ministre. Però el Govern, aplicant un article qualificat dins del pressupost, els transferirà 52,3 milions, que és la mateixa quantia que han rebut aquest any.

Així ho va informar dimarts el cap de Govern als cònsols durant el dinar mantingut a Naturlàndia. Totes les parts es van emplaçar a una nova reunió per dilluns vinent al matí. En qualsevol cas, el Govern ja ha pres la decisió i, davant la pregunta sobre si estarien disposats a negociar –tenint en compte que hi ha comuns, com el de Sant Julià, que ja s'han mostrat en desacord amb la mesura–, Cinca va ser tàcit: «El Govern confia que dilluns ens donaran una resposta favorable».

En total, els comuns deixaran d'ingressar set milions d'euros, i es quedaran amb els 52,3 milions d'aquest any, una xifra «que s'ha demostrat que és suficient per cobrir els pressupostos comunals i que fins i tot ha generat superàvits significatius» a alguns comuns, va exposar Cinca. De fet, el parer del Govern és que els equilibris pressupostaris que des de l'any passat presenten les corporacions es deuen, a més de «a l'esforç» per fer una gestió acurada, «a les transferències» que reben del Govern, les quals no han deixat d'augmentar amb els anys. Aquest any van arribar al seu màxim històric, va voler recordar Cinca.

D'altra banda, el ministre va informar que els set milions d'euros que deixaran d'ingressar els comuns es destinarà a reduir el dèficit que acumula l'Estat, «un dels problemes més importants que tenim».

En qualsevol cas, el Govern presentarà d'aquí a dues setmanes un pressupost deficitari, va reconèixer Cinca. El document ja està enllestit i només s'està a l'espera de com evolucioni la reunió de dilluns vinent.

En un mes, les competències / La mesura sobre les transferències, en cap cas, «serà perdurable en el temps». I és que l'objectiu del Govern és que la transitòria d'aquest 2014 derivi al 2015 en una modificació de la llei de competències i de transferències. En aquest sentit, s'ha convocat als comuns a una reunió el proper 19 de novembre. A la trobada el Govern presentarà la seva proposta amb la voluntat que les negociacions «siguin ràpides i no s'allarguin en el temps».

Es tractarà, tal i com va recordar Cinca, d'una «proposta profunda del que són les competències comunals i del que no són». El ministre ja va avançar que el model actual –transferir el 30% dels ingressos pressupostats pel Govern– ja no és viable en el marc fiscal actual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT