PUBLICITAT

Divergències entre els cònsols per la «retallada» en les transferències

  • Gil es posiciona en contra i assegura que hi ha «confusió» entre els comuns i cap posició clara
  • Marín defensa la mesura però alerta que s'hauran d'aparcar projectes previstos
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Els set cònsols amb el cap de Govern al parc d'animals, ahir abans de dinar Foto: ANA / M.C.

No figurava a l'ordre del dia de la reunió de cònsols celebrada ahir a la cota 2.000 de Naturlàndia, però va ser el tema més candent i el que va generar més controvèrsia. I més encara quan el cap de Govern, Toni Marí, es va presentar a les instal·lacions del parc d'animals per sumar-se al dinar que els 14 cònsols havien previst un cop finalitzada la reunió. La «retallada» –així ho va definir la cònsol de Sant Júlia, Montserrat Gil– en les transferències que el Govern destinarà al 2014 a les set corporacions ha generat malestar a una part dels comuns. Mentre que l'altra opta per donar suport a l'Executiu i acceptar que l'any vinent rebran menys del que els tocaria per llei.

Gil va reconèixer que no hi ha una «posició clara» entre els set cònsols i que «uns ho hem rebut de manera diferent que d'altres», independentment del color polític, i generant-se un intens debat en el si de la reunió mantinguda ahir. Va afegir que hi ha manca d'informació en tot aquest assumpte, ja que no tots els mandataris comunals han estat informats de la mateixa manera per part dels consellers de Demòcrates per Andorra. En conseqüència, s'ha generat certa «confusió» a les set corporacions.

La cònsol laurediana va manifestar que ella és de les que es posiciona en contra d'aquesta mesura, que serà «transitòria» de cara al 2014 i que implicarà rebre una quantitat inferior als 62 milions que els tocaria. Al 2013 els comuns han rebut un total de 52 milions i al 2012 van ser 43. Gil considera que els cònsols «hem de defensar la parròquia» i va recordar que són ells els que netegen els carrers, paguen l'enllumenat i ofereixen el servei de llar d'infants. «No sé si és prudencial retallar en transferències», va manifestar en aquest sentit, alertant que ells, en conseqüència, hauran «de retallar serveis i això no agrada a la ciutadania».

En la mateixa línia es va mostrar la cònsol d'Escaldes, Trini Marín. Va recordar que la gestió comunal és «molt difícil» i que ja l'any passat van haver de reduir subvencions. Cara l'any vinent, si finalment el Govern retalla les transferències «potser projectes previstos per al 2014 no podran ser una realitat». En qualsevol cas, Marín va assegurar que la seva corporació «sí» que defensa la mesura que vol impulsar el Govern perquè «el moment que estem és molt difícil i tots hem d'anar en aquesta línia».

Els comuns volen més explicacions / A favor o en contra, totes dues cònsols van compartir la necessitat que el Govern s'expliqui millor, que defineixi els perquès i que apliqui també retallades en la seva gestió pressupostària per donar exemple. Amb aquesta voluntat va pujar ahir el cap de Govern a Naturlàndia.

En qualsevol cas, Gil va deixar entendre que encara que hi hagi negativa per part d'un sector comunal, la transitòria la decidirà el Consell General i poc hi podran fer a part de mostrar la seva disconformitat. També va assegurar que els comuns estan «a disposició d'arribar a algun acord al respecte», sempre i quan el Govern vulgui negociar un punt intermig.

La transitòria que aplicaria el Govern cara els pressupostos de l'any vinent seria un debat paral·lel al de les negociacions que estan duent a terme les dues parts per modificar la Llei de competències i transferències comunals. Gil va informar que els comuns ja han fet la seva feina, que era la d'informar de les competències que estan assumint cada comú. Ara ja està sobre la taula del Govern «i esperem el retorn», va afegir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT