PUBLICITAT

DA estudia tornar al Govern la llei de bases de l'ordenament fiscal

  • Els socis de Martí consideren que les atribucions de l'Agència Tributària resten drets als contribuents
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra en una sessió al Consell General Foto: TONY LARA

Els socis parlamentaris del Govern de Toni Martí, els consellers generals de Demòcrates per Andorra (DA), es van reunir ahir al matí per tractar diverses qüestions entre les quals destacava el Projecte de llei de bases de l'ordenament tributari. La subsíndica, Mònica Bonell, va resumir l'intercanvi d'impressions explicant que «la comissió de finances hi està treballant per veure si n'hi ha prou amb fer una sèrie d'esmenes al Projecte de llei o si finalment el retornarem al Govern perquè el torni a redactar». Bonell va argumentar que «el problema és que l'Agència Tributària té una sèrie de prerrogatives que ens semblen desmesurades», referint-se al fet que «sense haver-ho de justificar gaire un inspector pot anar a inspeccionar els llibres o aixecar els comptes bancaris d'un negoci o d'una persona». Bonell va insistir en que «pensem que cal alguna cosa més que una mera presumpció de frau fiscal».

A la qual cosa la consellera general, Sílvia Riva, va afegir que «és una llei complicada i potser els impostos que tenim ara encara no estan prou assentats per tirar-la endavant i fer-ho bé». Riva va dir que «volem que tingui una aplicació correcta en tots els procediments que afecten els tributs i els impostos. Que tot acabi quadrant i sigui just per a l'obligat tributari». I va recordar que «ara tot just acabem de posar en marxa una sèrie de nous impostos com són l'IAE, l'IS, l'IGI i aviat l'IRPF, que sabem que no ho podem eludir, però si que potser hi ha una mica de precipitació en la presentació d'aquesta la llei de bases».

Començar la casa per la teulada / No obstant això i a diferència del que el legislador va fer el 1996 aprovant la Llei marc, tot i que el desplegament fiscal posterior va quedar aturat, la consellera general va reconèixer que «és cert que potser s'hauria d'haver començat per aquesta llei perquè en fer-ho al revés, és un treball més difícil». I va reiterar que «cal quadrar els impostos que ja hi són i els que han de venir en un règim comú. És un treball de xinesos». Riva també va voler matisar que «tot just s'està muntant l'Agència Tributària i l'Estat també ha de garantir els drets dels obligats tributaris i ha de vetllar perquè tothom contribueixi segons la seva capacitat».

Tot i que menys contundent que la seva companya de files, Riva també va fer al·lusió a les atribucions que tindran els inspectors de l'Agència Tributària i que DA jutja massa generoses. «En aquest país hi ha moltes persones que fan les coses bé, i no volem tampoc que uns quants puguin quedar al marge de la llei i ser premiats» va explicar Riva. I va afegeir que «cal posar mesures per fer complir la llei però que tampoc siguin desorbitades, sobretot a l'inici, perquè entenem que per una errada o per falta de cultura impositiva, o una cosa mal feta però sense premeditació, una persona pot rebre una pressió excessiva». Riva va apostar per donar temps a l'obligat tributari perquè es faci el sistema seu, i «intentar que el desplegament s'acabi fent bé i amb èxit». I no va descartar que «potser caldrà promulgar aquesta llei quan s'hagi assentat el funcionament dels impostos i en definitiva, quan s'hagi demostrat que el sistema funciona». A més a més, tant Bonell com Riva també van recordar que els comuns ja han demanat una moratòria d'un any al Govern per adaptar-se a la nova llei marc.

Assessor fiscal / En quant a l'assessor fiscal que el Govern ha contractat, l'inspector d'hisenda espanyol, Josep Costa, Riva va defensar que «entenem que no ha de comportar cap problema. S'ha contractat a una persona que té una excedència i que no està aquí per accedir a les dades dels contribuents sinó per preparar el personal que tenim». Riva va argumentar que el contracte de Costa amb el Govern també implica una sèrie de clàusules de confidencialitat i que la seva contractació és necessària perquè «tot i que tenim un personal molt qualificat tant a la duana com a l'Agència Tributària, aquest no té però, l'experiència en l'aplicació d'algun impost com ara l'IRPF». I va afegir que «de cop estan confrontats a tota una sèrie de figures impositives inèdites fins ara i necessitem algú que ens expliqui com funciona tot això». Riva també va exposar que la manca d'experiència no és l'únic entrebanc amb el què topa el desplegament del nou marc fiscal, sinó que «a la poca experiència que tenim en la gestió de tota aquesta informació, s'afegeix el fet que tampoc disposem d'un sistema informàtic que seria el desitjat». Per tot plegat la consellera general va desitjar «donar-nos un temps de reflexió perquè el nou marc fiscal s'adapti a la dimensió d'Andorra i sigui eficient».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT