PUBLICITAT

Cabanes truca a la porta dels comuns i busca mecenatge privat

  • L'entitat deixa el local i rescindeix el contracte dels dos treballadors
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El local del Centre de la Cultura Catalana, al carrer la Llacuna de a la capital, tancat amb pany i clau Foto: ÀLEX LARA

Estava escrit i no hi va haver miracle d'última hora. La junta del Centre de la Cultura Catalana va aprovar dilluns el full de ruta de l'entitat davant la dràstica retallada de la subvenció de la Generalitat, que passarà dels 25.000 euros del 2012 –exactament, la meitat del pressupost anual– als 5.000 d'aquest 2013. Draconià i amb una certa nocturnitat, perquè la tisorada els va ser comunicada dijous passat i contra tot pronòstic. Un pessic que –augurava divendres la presidenta del CCC, Teresa Cabanes, en aquest mateix racó de diari– els obligaria a deixar el local que els ha servit de seu des del 1999 i a rescindir el contracte dels dos treballadors en nòmina de l'entitat: el gerent, a mitja jornada, i la secretària, a jornada completa. I així serà.

La mateixa presidenta confirmava ahir que la propietat del local, ubicat al carrer la Llacuna de la capital, els ha donat de termini fins a fi de mes. Un marge suficient, espera Cabanes, per trobar un nou «despatxet» on plantar l'ordinador i el telèfon. Ja ha posat fil a l'agulla, i de moment trucaran a les portes dels comuns –de tots els comuns– i es dirigirà a mecenes privats que – creu ella– podrien mostrar-se receptius davant de les necessitats del Centre. Això, pel que fa al local. Un afer que –insisteix la presidenta– els preocupa «relativament» perquè del que es tracta és de mantenir l'activitat ordinària de l'entitat. I aquesta activitat està garantida... com a mínim els pròxims dos mesos: hi haurà per tant aquesta tardor una tercera tanda de Berenars literaris així com una nova edició de les Presentacions literàries; per Nadal, el tradicional concurs de pessebres, i immediatament després, la Mostra de cine en català.

Una altra cosa és el Carles Sabater, la joia de la corona i l'activitat que es cruspeix el tros més gran del pressupost. Però encara falten com a mínim uns mesos perquè se'n convoqui la 14a edició i per tant no es tracta d'un serrell urgent. En tot cas, el concurs de cançó «no perilla en absolut», assegurava ahir Cabanes. Ja es veurà, perquè tot va tan ràpid que no fa ni una setmana la situació actual del Centre de la Cultura Catalana era inimaginable, així que cal extremar la prudència.

El que sí que està clar és que l'entitat haurà de prescindir del personal que fins ara hi prestava servei: un gerent i una secretària que li conferien una estructura professional, absolutament insòlita en l'àmbit de l'associacionisme cultural del nostre racó de món i que és probablement el que convertia el CCC en una de les entitats més dinàmiques del nostre escarransit panorama associatiu. Els dos assalariats seguiran al peu del canó fins a final de novembre. I llavors serà quan comprovarem si –com Cabanes sosté– és possible mantenir el nivell d'activitat actual –una dotzena llarga d'iniciatives al llarg de l'any– amb la bona voluntat dels membres de la junta, que tenen coll avall, molt avall, que la Generalitat no farà marxa enrere. Es guarden a la cartera un última cartutx: una reunió amb el secretari d'afers exteriors del Govern català, que és qui té la clau de les subvencions per a les comunitats catalanes a l'exterior. Esperen hora i data. Però de moment, la paradeta, tancada. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT