PUBLICITAT

L'Alt Urgell millora la vida dels diabètics amb el 'Pacient expert'

  • Èxit de participació i resultats en dos anys que fa que s'aplica
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Joan Tuset explica en una de les sessions les seves experiències Foto: ACN / FERRAN GARCIA QUERALT

Els diabètics de l'Alt Urgell han millorat la seva qualitat de vida, coneixements i hàbits saludables de la seva malaltia gràcies a l'aplicació del programa del Pacient expert. El programa consisteix en fomentar l'autocura amb l'ajuda d'un pacient amb més experiència que aconsella i explica els seus coneixements sobre la malaltia. L'aplicació del programa ha fomentat la millora del compliment terapèutic, ha disminuït el nombre de visites al metge, el nombre d'ingressos hospitalaris i les visites a urgències. La responsable del programa a la Seu, la doctora Isabel Domingo, ha expressat la seva satisfacció pels resultats i «per haver pogut millorar la vida dels diabètics».

El Pacient expert és un programa de nou sessions teòriques i pràctiques d'una hora i mitja en què els malalts de diabetis, en el cas de l'Alt Urgell, poden conèixer la seva patologia explicada per un afectat amb més experiència que ells. El programa inclou l'explicació de la malaltia, les complicacions que pot tenir, el tipus d'alimentació que s'ha de dur, l'autoanàlisi i la insulina, els tractaments farmacològics, la cura i higiene dels peus i situacions especials, informa l'ACN.

Els pacients que participen en el programa se'ls fa un control teòric per saber quin coneixement tenen de la diabetis i analítiques per veure el seu estat. Aquestes proves es repeteixen en acabar el programa, sis mesos després i al cap d'un any de la participació. Domingo ha dit que «aquestes proves ens demostren l'èxit del programa ja que demostren objectivament la millora en tots els resultats tant en coneixements sobre la diabetis com en la millora de la salut dels malalts».

En el segon any d'aplicació del programa a l'Alt Urgell, hi han participat una vintena de pacients dividits en dos grups, un de matí i un altre de tarda. A l'Alt Urgell, actualment hi ha uns mil malalts diagnosticats sobre una població d'uns 16.000, això és un 6,25% de la població, una mica per sota de la mitja nacional situada entre el 10 i l'11 per cent de la població.

Un dels malalts de diabetis que ha participat en el programa, Mari Carmen de Mato, ha manifestat estar «molt satisfeta» per la participació del programa. Per a Mato, va ser un xoc quan li van diagnosticar la malaltia, tot i gràcies al Pacient expert ha explicat que ha conegut «millor la malatia, el que s'ha de menjar, l'exercici que s'ha de fer o les seves conseqüències».

Beneficis / El pacient expert a l'Alt Urgell ha estat Joan Tuset, president de la delegació de l'Alt Urgell de l'Associació de diabètics de Catalunya. Per Tuset el programa «és molt beneficiós tant per als pacients com per a mi. Ells perquè poden conèixer problemes de la vida diària amb què m'he trobat i jo puc aprofundir en el coneixement de la malaltia».

Per a l'infermera encarregada del programa a l'Alt Urgell, Teresa Ferrer, el programa ajuda al coneixement de la malaltia, ja que «molts cops els malalts tenen vergonya de preguntar al metge o la infermera, en canvi, en el curs exposen els seus dubtes al pacient expert ja que és com ells».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT