PUBLICITAT

El Govern demanarà als comuns una disminució de les transferències

  • La proposta consistirà en què els cònsols acceptin una rebaixa en l'increment ja previst
  • «No pot ser que rebin més diners del que necessiten d'un Estat en dèficit», s'afirma
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els cònsols de les set parròquies durant una de les reunions mensuals, en aquest cas a Ordino el juny passat Foto: COMÚ D?ORDINO

El Govern està elaborant una proposta que entregarà aviat als comuns en la quals se'ls hi demana un gest de bona voluntat davant unes transferències que van augmentant cada any com si la crisi econòmica no existís i l'Administració central es trobés en una situació prospera. Ho va avançar ahir el cònsol d'Ordino, Ventura Espot, assenyalant en una entrevista a Ara i Aquí que el Govern podria estar plantejant-se no transferir als comuns part de l'augment d'ingressos que els pertoca per al 2014. Així ho va indicat en una entrevista en el programa Ara i Aquí de RNA dient que les informacions que els han arribat «és que estan mirant si hi ha algun comú disposat a renunciar a part de l'augment de transferències que hi haurà per l'any vinent, i que aquesta possibilitat es vol parlar a l'hora d'elaborar el pressupost pel proper any».

Hi ha una part de veritat, però a diferència del que va indicar Espot, la proposta serà conjunta i no es demanarà a «algun comú» si fa en solitari aquest gest de bon samarità. L'argumentació de l'Executiu és que la fórmula que s'aplica per calcular les transferències –s'ha de recordar que la llei data del 1990– és obsoleta i perjudica la caixa de tots, la de l'Estat. De les dues aplicacions que es poden fer per a les transferències, ara mateix es calcula sobre el 18% de tots els ingressos que recapta l'Estat (excepte alguns com les participacions en parapúbliques), però com han aparegut noves figures impositives i els ingressos s'han anat diversificant, des de l'any 2007 aquesta fórmula implica una escalada del traspàs anual a les corporacions locals.

Xifres clarificadores / Una lectura a les xifres poden ser entenedores. En números rodons, els comuns van rebre 43 milions d'euros el 2012; 52 milions el 2013, i l'any que ve seran 60 milions d'euros a repartir.

Des de l'Executiu taronja es considera que aquesta escalada és inassumible», que es tracta d'una partida molt important i que es parlarà amb tots els comuns per veure si accepten renunciar a part de l'augment de transferències que hi haurà per l'any vinent. Des del mateix Executiu es matisa que en aquest 18% d'ingressos impositius hi ha tributs que no encaixen amb el concepte de transferències. Per exemple des del Govern es recapten quantitats de les quals després d'han de retornar una part als contribuents, però aquest mecanisme no es té en compte en l'import que es traspassa anualment als comuns. Una altra de les causes de l'augment de les transferències cal atribuir-la a l'increment de les taxes al consum –impost sobre el tabac– que ha augmentat considerablement en els darrers anys –concretament s'ha quadriplicat des de l'any 2009.

La proposta que es farà arribar als comuns la està treballant de forma personal el cap de Govern, Toni Martí, que serà l'encarregat d'intentar convèncer els consols de que cal fer aquest ajustament. Des del Govern s'apunta que no té gaire sentit que la majoria de comuns estiguin fent previsions d'un tancament de comptes a finals d'any amb superàvit i que s'estigui transferint més diners del que «necessiten els comuns d'un Estat que està en dèficit».

De moment la proposta s'està acabant de concretar i encara no hi ha un percentatge definit del que es demanarà a les corporacions comunals. El que sí està clar és que la voluntat és que no hagi una demora en encetar les negociacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT