PUBLICITAT

Actes a la Seu per commemorar la Guerra de Successió

  • 300 anys de la capitulació de les fortaleses de Castellciutat
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Els actes commemoratius a la Seu i Castellciutat, dissabte passat Foto: AJUNTAMENT DE LA SEU

Coincidint amb els 300 anys del 28 de setembre de 1713, data de capitulació de les fortaleses de Castellciutat, defensades pel general Moragues, davant l'exèrcit borbònic, l'Ajuntament de la Seu d'Urgell va celebrar aquest cap de setmana els actes per commemorar aquests fets històrics que van tenir lloc tant a la Torre de Solsona com al poble de Castellciutat, punts claus i estratègics en la Guerra de Successió.

L'acte que s'hi va celebrar al peu de la Torre de Solsona es va iniciar amb una aproximació als fets històrics del 28 de setembre de 1713 a Castellciutat que va anar a càrrec d'Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història de Catalunya. Alcoberro va fer un repàs de la capitulació de Castellciutat, Barcelona i Cardona, darreres places fidels a l'Arxiduc Carles d'Àustria. També va glossar la figura del general Moragues.

En la seva intervenció, Alcoberro va remarcar que tant la Torre de Solsona i Castellciutat «són espais plens d'història i que avui ens toca reivindicar». Alcoberro va explicar que des del Museu d'Història de Catalunya s'està impulsant la Ruta 1714 que inclou 10 monuments d'arreu de Catalunya, entre ells la Torre de Solsona i la fortalesa de Castellciutat, perquè durant l'any 2014 esdevinguin espais històrics d'interès pels ciutadans.

Per la seva part, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, va manifestar en la seva intervenció que «és emocionant ser aquí, on avui fa 300 anys veïns de Castellciutat i de la Seu vivien una realitat ben diferent». En aquest sentit, Batalla va remarcar la responsabilitat de l'Ajuntament urgellenc a l'hora d'impulsar un seguit d'actes per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió a la Seu d'Urgell i Castellciutat.

L'alcalde de la Seu d'Urgell va subratllar la importància dels fets històrics viscuts fa 300 anys a les fortaleses de Castellciutat, després de caure Cardona i Barcelona davant les tropes borbòniques. «Volem remarcar d'importància històrica de la Seu i concretament de les fortificacions de Castellciutat en la Guerra de Successió», va manifestar Batalla. I va afegir que «fa 300 anys, aquí es va lluitar per la dignitat i la llibertat del nostre país».

Patrimoni / Un segon objectiu d'aquesta commemoració és la recuperació i rehabilitació del patrimoni relacionat amb aquest significatiu fet històric i que han pervingut. En aquest punt, Batalla va subratllar que representarà una nova promoció turística per a la Seu d'Urgell que aportarà més promoció econòmica al territori.

Com a tercer objectiu, l'alcalde va indicar que aquests diferents actes serviran per «reforçar la identitat col·lectiva dels urgellencs, en un moment molt transcendent pel present i futur nacional del nostre país». Batalla va afegir al respecte que «des de la Seu d'Urgell també podem contribuir i estimular el debat entre les persones que ens tocarà decidir el nostre futur col·lectiu».

L'acte a la Torre de Solsona va culminar amb la lectura del text original de la capitulació de les fortaleses de Castellciutat a càrrec de la Coronela de Barcelona. La interpretació de la versió original d'Els Segadors a càrrec del tenor Guillermo Morlino, amb l'acompanyament musical de Ricard Viliella, piano i Joan Benavent, violí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT