PUBLICITAT

L'IRPF «fomenta la deslocalització dels grans patrimonis financers»

  • Els empresaris, contraris a acceptar mesures que «posin més pressió» al sistema bancari
  • El text manifesta la «necessitat» de portar l'impost a «consulta popular» abans d'aprovar-lo
l. f. / j. r. b.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, en una sessió del Consell General. Foto: TONY LARA

«Manifestem la necessitat d'aturar el tràmit parlamentari del projecte de llei de l'IRPF i del projecte de llei de bases de l'ordenament tributari, que acabaran comportant l'intercanvi automàtic de dades fiscals. Només un Consell General i un Govern que tinguin l'aprovació en les properes eleccions generals, on la ciutadania hagi donat la seva confiança a les futures propostes, pot aprovar les lleis que seran fonamentals per al futur i la viabilitat d'Andorra, de la seva economia i de la seva societat». Amb aquestes paraules conclou el manifest amb data 8 de setembre realitzat per un grup d'empresaris andorrans i que ja va ser entregat a l'Executiu.

Dos dels motius que destaquen i pels quals els empresaris argumenten que no és el moment adequat per aquest impost són, per una banda, que «l' IRPF penalitza el poder adquisitiu de les classes mitjana i baixa andorrana» i per l'altra, que «fomenta la deslocalització dels grans patrimonis financers a figures d'inversió col·lectiva fora d'Andorra».

El manifest és molt crític en les conseqüències econòmiques que pot tenir pel país la llei de l'IRPF i l' intercanvi automàtic de dades, ja que, segons aquest «reduiran significativament el PIB, els recursos de la banca a Andorra i el seu poder per refinançar l'economia productiva i finançar nous projectes de creixement». A més, pot tenir un «fort impacte a sectors clau de la nostra economia productiva, i sobre les capacitats de finançament de tots els sectors i de les famílies».

«ORDENAR LA CASA» / Segons el parer dels empresaris, «en aquests moments el Govern hauria de prioritzar altres mesures com la reestructuració de l'Administració feta des del diàleg i el consens entre tots els agents implicats... Ordenar la casa».

Per altra banda, també és mostren en contra d'acceptar «cap mesura que posi més pressió a les capacitats financeres del nostre sistema bancari», tenint en compte «els moments de dificultat en el finançament i la viabilitat econòmica de les famílies i les empreses».

Així doncs, «atès el caràcter irreversible d'aquestes mesures» i «atès que el contingut del programa electoral de DA, que va ser votat per majoria absoluta, no contemplava cap ni un d'aquests aspectes relatius als dos projectes de llei», els empresaris «manifestem la necessitat de portar aquests temes transcendentals a consulta popular, ja sigui a través del compromís en els programes electorals de les properes eleccions, ja sigui a través de la via del referèndum, per a què el poble sobirà voti la solució que consideri millor».

I finalment, demanen a l'Executiu que executi «prioritàriament i únicament aquelles reformes estructurals que va prometre en el seu programa electoral», entre elles la «reestructuració de les transferències i competències entre comuns i Govern, per garantir la sostenibilitat de l'Estat» i la «reforma del sistema de la CASS amb l'objectiu d'assegurar la sostenibilitat de les pensions i la cobertura sanitària dels ciutadans d'Andorra».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT