PUBLICITAT

Martí aprofita l'Assemblea de l'ONU per fer diverses trobades

  • És la primera participació del cap de Govern
EL PERIÒDIC
NOVA YORK

Periodic
Martí lliura l'instrument d'acceptació de l'estatut de Roma Foto: SFG

El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, assisteixen aquesta setmana al debat general de la 68a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides. La primera participació del cap de Govern a les Nacions Unides coincideix amb els 20 anys de l'ingrés d'Andorra a l'organització. Martí i Saboya han aprofitat el desplaçament per mantenir diverses reunions bilaterals.

El ministre d'Afers Exteriors ha mantingut trobades de treball amb els seus homòlegs de Portugal, Lituània, Mònaco, Panamà, Islàndia, San Marino i Turquia. Per la seva part, el cap de Govern ha mantingut trobades de treball amb el primer ministre de Nova Zelanda, amb el primer ministre de Malta i el viceprimer ministre de Luxemburg. A més, Martí també ha pogut saludar el copríncep francès, François Hollande, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president dels Estats Units d'Amèrica, Barack Obama.

Martí va assenyalar ahir que «aquestes trobades serveixen per fer avançar els dossiers que tenim en negociació amb els altres estats i que tenen per objectiu generar noves oportunitats per als nostres ciutadans».

Estatut de Roma / D'altra banda, Martí va recordar que «Andorra està molt compromesa amb l'estatut de Roma que va permetre la creació de la cort penal internacional, com no pot ser d'altra manera vista la nostra llarga tradició de pau». Concretament, va informar, «Andorra ha acceptat recentment una esmena a l'estatut de Roma que té per objectiu ampliar els supòsits del crim d'agressió». El cap de Govern va subratllar que la seva voluntat ha estat la de dipositar personalment l'instrument d'acceptació «per marcar la implicació del nostre estat en pro de la cort penal internacional».

El cap de Govern pronunciarà demà el seu discurs davant l'Assamblea General i posteriorment mantindrà una trobada amb el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon.

La 68a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides va començar dimarts el seu debat general anual a la seu de l'ONU a Nova York.

Més de 130 caps d'Estat i viceprimers ministres pujaran a la tribuna.

«Estem reunits no per mantenir l'statu quo, sinó per impulsar al nostre món», va expressat el secretari general de l'Organització de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, en el seu discurs d'obertura del debat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT