PUBLICITAT

El Jaciment de la Margineda es dóna a conèixer entre visitants locals i estrangers

  • Portes obertes per «crear sensibilitat social» entre la població del país
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ayala conversa amb un turista, ahir a la jornada de portes obertes. Foto: TONY LARA

El Jaciment de la Roureda de la Margineda va obrir ahir les seves portes durant el matí per oferir visites guiades en el marc del Dia mundial del Turisme. L'historiador de direcció d'Arxius i Recerca del Comú d'Andorra la Vella, Joan Lluís Ayala, va ser l'encarregat de fer de guia i va valorar el fet d'obrir aquesta part del patrimoni als visitants locals i estrangers per donar-lo a conèixer. «Molta gent d'Andorra ho desconeix», va reconèixer, i per això va celebrar que en moments puntuals com el d'ahir es pugui apropar al públic.

Ayala va voler recordar que la Roureda de la Margineda és una excavació molt recent, del 2007, però que representa «un moment cabdal d'Andorra» en el qual es va començar a establir un equilibri entre el poder eclesiàstic i els comtes que s'ha mantingut fins a l'actualitat amb el coprincipat.

A més, va afegir que mentre hi ha algunes estances de les quals s'ha pogut determinar l'ús, d'altres encara estan per interpretar i va considerar aquest aspecte la prioritat abans d'obrir altres àrees d'excavació.

L'objectiu d'aquestes portes obertes és també crear una «sensibilitat social» en la població perquè vegi les restes arqueològiques com un patrimoni del país que cal explorar i difondre, va indicar Ayala. De fet, dels 4.000 metres quadrats de terreny que té la zona del castell, se n'han excavat uns 1.400. Per tant, va afegir a l'ANA, segur que n'hi ha de susceptibles a trobar més restes però suposa una inversió important i per això es prioritza la interpretació per determinar el lligam entre el jaciment i l'església de Sant Vicenç.

Per la seva part, els visitants van valorar la possibilitat de conèixer el jaciment i van sortir contents per les dimensions del mateix i les estances que s'han restaurat. Tot i així, alguns n'han sortit amb les seves pròpies teories sobre l'ús d'aquestes habitacions. «La sala rodona és una sala de visita més que una església», va apuntar un dels visitants del país. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT