PUBLICITAT

Cabanes: «No ens l'esperàvem, un pal així; caldrà replantejar-ho tot»

  • La retallada de la Generalitat obliga l'entitat a renunciar al local i prescindir del gerent i la secretària
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La seu del CCC al carrer la Llacuna de la capital, ahir. L'entita no podrà pagar els 600 euros mensuals del lloguer Foto: TONY LARA

La garrotada va arribar dijous a la nit i d'on menys se l'esperaven: de la Generalitat de Catalunya, que va fer arribar a Teresa Cabanes, la presidenta del Centre de la Cultura Catalana, l'esborrany del pastís que cada any reparteix el departament de Presidència per donar suport al funcionament de casals, cercles i centres catalans a l'exterior –tenint en compte que des de la singular perspectiva de la Gene, tan exterior és Madrid com Andorra o Veneçuela. El cas és que el document en qüestió –que no és encara oficial, però que gasta tota la fila d'una advertència per a navegants– retalla un dràstic 80% la subvenció prevista per al Centre de la Cultura Catalana (CCC), que segons aquesta previsió passarà dels 25.000 euros que va rebre el 2012 als 5.000 de l'any en curs.

Una garrotada amb totes les de la llei, un «pal» –com el definia ahir mateix Cabanes– que «ens obligarà a replantejar-ho tot», perquè els 25.000 euros que aportava la Generalitat es destinaven a la despesa de funcionament. És a dir, al lloguer del local de la Llacuna i a les nòmines dels seus dos treballadors –el gerent, mitja jornada, i una secretària a jornada completa. Ras i curt: eren els dinerons que permetien mantenir la parada oberta. La resta del pressupost del CCC, que puja a 50.000 euros, es cobreix a través de les quotes dels socis –prop de 180, que abonen 35 euros anuals– i de les subvencions del Govern, el comú de la capital i de la mateixa Generalitat, unes aportacions que s'han de destinar a les activitats específiques per a les quals se sol·liciten i que, per tant, no es poden desviar a lloguer i nòmines.

Cabanes continuava ahir en «estat de xoc». Queda clar que si la retallada es confirma –i ella és la primera a no fer-se esperances– caldrà recórrer al bisturí i aplicar cirurgia a pèl, sense anestèsia ni lenitius. Les activitats que organitza ordinàriament el CCC «no perillen», assegura la presidenta. Com a molt, algun «retoc» en el Carles Sabater de cançó en català, que constitueix, amb els seus 3.000 euros en premis, la que s'endú la part del lleó entre la dotzena que convoca anualment. Caldrà en canvi renunciar al local del carrer de la Llacuna, que el CCC ocupa des del 1999 i pel qual abona un lloguer de 619 euros mensuals, i –el que és per a Cabanes «encara més dolorós»– prescindir del gerent i de la secretària. De fet, el local és el que ahir menys la preocupava: «Ens podem reunir a qualsevol racó, i sempre trobarem un lloc per a la resta d'activitats». I qui sap –especulava amb optimisme– «dilluns n'hem de parlar amb la propietat i potser a última hora apareix un mecenes que ens salva».

Adéu als professionals / Però el personal ja són figues d'un altre paner. En primer lloc, perquè «els nostres dos treballadors es queden al carrer». I en segon, perquè aquesta gestió professional havia sigut des dels inicis, el 1995, un dels tres distintius del CCC, que és en aquest sentit –era, vaja– una autèntica rara avis entre les entitats culturals del nostre racó de món, sempre refiades de la bona voluntat i la feina absolutament desinteressada dels seus membres, amb tot el que això comporta. Com diu Cabanes, «no és el mateix tenir un gestor remunerat a qui pots demanar comptes, que un voluntari que ja fa prou dedicant-li a l'entitat el seu temps lliure». Però és que a més, afegeix, «nosaltres ens sentíem còmodes amb aquesta manera de treballar, i funcionava, perquè ens permetia elaborar un programa d'acitivitats que caldrà veure si en endavant podrem mantenir al nivell actual».

Val a dir que la tisorada de la Generalitat afecta sobre el paper l'exercici del 2013, a punt de concloure. Com que encara queda per abonar part de la subvenció del 2012, i els 5.000 euros de la del 2013 «ja veurem quan els cobrarem», el pressupost d'aquest any s'ha cobert amb fons propis. És per això que es podrà fer front a les despeses generades. Però el remanent que ja s'ha esgotat, adverteix Cabanes. La presidenta del CCC no va voler ahir fer sang tot i confessar-se «perplexa». Segons ella, la retallada es veia venir, «perquè cada vegada hi ha menys recursos i més entitats a repartir, però no esperàvem que fos en aquesta proporció, i encara menys que ens ho diguessin ara, a l'octubre, quan ja tens tot el peix de l'any venut; ens temíem un pessic de 2.000 o 3.000 euros, com l'any passat, però mai ens haguésism imaginat que ens en retallarien 20.000». I no podia ocultar el malestar per la jugada de la Generalitat». «És ben trist, trobar-nos al carrer després de quasi 20 anys de feina. Però encara que sigui sense local, continuarem treballant per la cultura catalana».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT