PUBLICITAT

PIB positiu durant el segon semestre d'aquest any

  • BPA confirma una certa estabilització, però plenament relacionada amb la dels països veïns
  • Miquel afirma que el sector financer «ha superat la crisi» i seguirà generant llocs de treball
CLARA GARNICA
ESCALDES-eNGORDANY

Periodic
Miquel presenta la ?Síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra', ahir a la seu de la BPA Foto: ÀLEX LARA

Primer va ser el Govern, posteriorment la Cambra de Comerç, i ara ha estat la Banca Privada d'Andorra, a través de la Síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra corresponents al que portem del 2013. El país segueix en crisi i fins i tot seguirà en recessió aquest any, però hi ha diversos comportaments de l'economia del país que criden a deixar una mica apartat el pessimisme establert des de fa cinc anys. Aspectes com la disminució d'aturats, la frenada de la caiguda de les matriculacions i el repunt de les importacions evidencien que Andorra «està deixant enrere les davallades i els mínims històrics» pel que fa a certs indicadors, per encetar una etapa amb «tímids símptomes de recuperació», segons va manifestar el conseller delegat de l'entitat bancària, Joan Pau Miquel. El directiu fins i tot va aventurar-se a fer un pronòstic optimista per aquesta segona part del 2013, manifestant que Andorra tindrà un PIB positiu entre el tercer i el quart trimestre de l'any.

Ara bé, optimisme dins la moderació. Perquè Miquel va deixar clar que malgrat el PIB positiu augurat durant aquest segon semestre, el 2013 tornarà a ser «un any de recessió» –i ja serà el sisè consecutiu. Perquè els principals indicadors cauen menys, però cauen. Els assalariats ho han fet un 2% els primers sis mesos de l'any –va ser un 3,7% el mateix període de l'any passat–, les matriculacions cauen un 7,6% –un 12,5% durant el 2012– i les importacions ho van fer un 3,6% –enfront del vora 7,5% de principis d'any.

L'altre aspecte que Miquel va esmentar per moderar l'optimisme és «l'escenari de debilitat» i la «feblesa» dels indicadors andorrans, tenint en compte la seva gran dependència amb els seus països veïns, França i Espanya. De fet, el conseller delegat de BPA va exposar que pronostiquen un PIB positiu durant aquest segon semestre pel fet que el Banc d'Espanya hagi informat que al seu país hi haurà un creixement del 0,7%.

En d'altes paraules, «si ara caiguessin ells, també cauríem nosaltres», va assegurar Miquel. No obstant això, des dels organismes internacionals «res indica» una caiguda brusca de les economies d'aquests dos països, va afegir. De fet, es preveu una evolució positiva, motiu pel qual el directiu de BPA confia que Andorra pugui sortir de la recessió ja l'any vinent.

Menys inflació, més competitius / On la comparativa del comportament econòmic entre Andorra i els països veïns sí que és diferenciada és en l'anàlisi de la inflació. I això és una dada positiva ja que «afavoreix la competitivitat de l'economia andorrana», va assegurar Miquel. El segon trimestre d'aquest any el Principat registra un IPC del 0,4%, enfront del 0,9% de França, l'1,7% d'Espanya i el 2,2% de Catalunya. El motiu és aquesta pròpia feblesa de la demanda.

la banca ja ha sortit de la crisi / Una altra dada positiva, segons va remarcar Miquel, és l'augment del nombre d'assalariats a alguns sectors com el sanitari o el financer, tot i que la davallada a la construcció encara és massa important perquè aquests sectors ho puguin compensar.

Pel que fa al sector bancari, el conseller delegat va manifestar que es troba «en fase de consolidació i creixement» sobretot a l'exterior, motiu pel qual tot apunta que els llocs de treball seguiran augmentant. Miquel va mostrar-se satisfet perquè la banca segueix creixent econòmicament malgrat la recessió i contribueix a l'economia del país –ja representa el 15% del PIB. Per tot, va assegurar que el sector «ja ha superat la crisi amb plena satisfacció» i «que no ha mostrat debilitat» en aquest context de conjuntura.

Finalment, en referència a les demandes internacionals per instaurar el principi d'intercanvi automàtic d'informació fiscal, Miquel va afegir que la banca ja fa molts anys que s'està adaptant als canvis i que ho continuarà fent en un futur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT