PUBLICITAT

Els bancs exigeixen la garantia del Govern per rescatar Pal-Arinsal

  • Les entitats reclamen la ?fiança' de l'Executiu en cas que el comú no compleixi amb l'acord
  • El pla passa per la compra d'accions preferents per un valor de 16 milions d'euros
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'oferta d'estiu amb els inflables per als infants a l'estació de Pal. Foto: ÀLEX LARA

El Comú de la Massana ha fet els deures aquest estiu. No li queda un altre remei si vol impedir que el Govern li congeli les transferències per incomplir amb la LLei de finances comunals, ja que el seu elevat deute –arrossegat pels números de Pal-Arinsal– supera el sostre màxim permès, l'equivalent al 200% dels ingressos obtinguts l'any abans del que se situï l'endeutament.

El comú ha entregat dos gran dossiers al Govern i a l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA) que plasmen el pla de viabilitat amb data de caducitat el 2021, i que han de situar el deute de la corporació local i d'EMAP a zero. Perquè les previsions es compleixin cal que els bancs comprin una emissió de deute subordinat de Pal-Arinsal per un valor de 16 milions d'euros que haurà de ser recomprat per la corporació en un període de nou anys. Però hi han matisos, que no són poca cosa.

clàusula / Donant ja per segur que l'Executiu no hi posarà diners en la compra de preferents, les entitats financeres exigeixen al Govern que faci d'avalador per assegurar-se el retorn dels diners que destinaran a aquestes accions si el comú falla. És a dir, el Gabinet de Martí s'ha de comprometre a avalar –per dir-ho de forma planera– al comú i si en un termini de nou anys aquest no pot complir amb els compromisos inicials serà l'Executiu qui s'haurà de quedar amb el deute-emissió del comú que van adquirir les entitats. Aquesta és una condició sine qua non sense la qual no hi haurà acord. Ara la pilota està en mans de l'Executiu, que haurà de valorar si aquest suport extraordinari al Comú de la Massana s'adequa a la Llei de finances comunals i si pot ser vista amb desgrat pels altres comuns.

De moment aquesta és la única basa que té la corporació que lidera David Baró, ja que les ofertes d'inversors privats no han arribat a bon port perquè només estaven disposades a invertir quantitats ridícules a les estacions d'esquí.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT