PUBLICITAT

Ld'A veu conflicte d'interessos en el fitxatge de l'inspector fiscal

  • Cinca assegura que «el paga el Govern d'Andorra i es deu al Govern d'Andorra»
L.F.M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els locals de l'Administració Tributària Foto: àlex lara

La decisió del Govern de contractar l'inspector de la Hisenda espanyola en excedència, Josep Costa i Solà, per formar el personal i coordinar el desenvolupament de l'Agència Tributària andorrana, no ha estat ben rebuda per la majoria dels partits polítics de l'oposició.

El president de Liberals d'Andorra, Jordi Gallardo, va ser contundent ahir en el seu desacord de contractar un inspector espanyol, principalment perquè «hi pot haver un conflicte d'interessos». Gallardo va argumentar que Costa «manipularà informació confidencial» i que, malgrat que està en excedència, «després es tornarà a incorporar al seu lloc de feina». Per tant, segons Gallardo, no hi ha garanties que «quan torni no informi a la Hisenda espanyola de les nostres dades sensibles des del punt de vista fiscal; «és una decisió molt difícil d'acceptar». A més a més, segons el president dels liberals andorrans, «l'Executiu va dir que l'IRPF i la seva implantació no tindria cap cost i que ho assumiria el mateix Govern», i, «mentre que retallen per un costat, ja han contractat algú que suposa una despesa, que es paga amb diner públic», i tot això, «tenint en compte que la llei no està aprovada encara».

Finalment, per a Gallardo la contractació d'un inspector d'Hisenda espanyol confirma que «el model fiscal de l'IRPF és una rèplica de l'espanyol, per molt que ens vulguin fer creure que ha estat específicament creat per a Andorra».

Els socialdemòcrates també van voler incidir en el fet que l'inspector Josep Costa i Solà «és una persona que treballa a Espanya i accedirà a informació fiscal sensible», però el primer secretari, Pere López, va criticar sobretot el fet què «si la decisió s'hagués pres amb més anticipació», hagués pogut realitzar aquesta feina algú del país amb la formació adequada, «que evidenment, hagués estat preferible».

MILLOR OPCIÓ QUE UNA CONSULTORA / El ministre de Finances i Funció Pública va defensar ahir la contractació de Costa i va respondre que li sembla «lamentable» que es digui que hi pot haver un conflicte d'interessos posant en dubte la professionalitat de l'inspector, i més «venint de sectors de l'àmbit privat que exigeixen el màxim als professionals liberals». Cinca va dir que Costa «ha fet un pas important» desvinculant-se de la Hisenda espanyola per ajudar amb els seus coneixement tècnics, i va afegir que «el paga el Govern d'Andorra i es deu al Govern d'Andorra», a més, «no ve a gestionar ells els impostos, sinó a fer feina entre bastidors».

El ministre de Finances també va justificar la decisió explicant que, si no s'hagués decidit contractar Costa, les altres opcions passaven per fer un concurs públic i contractar una consultora –tal i com es va fer en la primera fase– les ofertes de les quals tenen com a valor afegit que compten amb inspectors d'hisenda en excedència, ja que «es tracta de perfils molt buscats pels seus coneixements específics». A més, Cinca va defensar que aquesta opció «hagués sortit més cara» que contractar una persona per «uns 12.000 euros al mes aproximadament» i que a més a més estarà present el dia a dia. «No ens podem permetre una Agència sobredimensionada; per tant, s'ha de dur a terme amb poc recursos i metodologia». Tot i així, i en resposta a l'acusació sobre l'elevat cost, Cinca va dir que «nosaltres en cap moment no vam dir que l'Agència no costaria diners. Al contrari, hem defensat el nou marc fiscal i s'ha vist reflectit en el pressupost».

PERFIL PROFESSIONAL / Les peculiaritats del perfil de Josep Costa i Solà van ser «decisives» per escollir-lo: en primer lloc, «per la seva proximitat cultural», ja que, tal i com va voler subratllar el ministre, «la seva principal funció és formar funcionaris de duana i tributs perquè sàpiguen tot el que cal sobre els impostos i com s'han de gestionar». A més, Costa va dirigir el 2007 la creació de l'Agència Tributària de Catalunya i per tant, «poder tenir a l'abast una persona amb l'experiència d'haver començat un projecte des de zero, com és el seu cas, és un valor afegit molt important». I tot això sense oblidar que Costa «té més de 20 anys d'experiència en inspecció».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT