PUBLICITAT

Nous reptes per a un nou curs

NÚRIA PRENAFETA
Coach i facilitadora del canvi personal i organitzacional

Periodic
Foto:

Comença un nou curs. És l'època en què tradicionalment es llencen al mercat tota mena de col·leccionables en fascicles: col·leccions de qualsevol cosa, cursos d'idiomes, etc. Setembre és el moment dels nous propòsits, de plantejar-se nous reptes professionals o personals: fer dieta, estar en forma, aprendre anglès, deixar de fumar… Els experts en màrqueting coneixen la tendència de les persones de tornar a reactivar-se després de l'aturada de les vacances. I també saben que la majoria dels col·leccionables no passaran dels 10 números. Perquè la il·lusió inicial decau, i l'interès en aprendre macramé per fascicles o completar la col·lecció de soldadets d'exèrcits europeus ha passat a millor vida.

¿Què ens passa amb els nostres objectius? A vegades els nostres reptes són fruit de la passió d'un moment, per això no se sostenen amb el temps. ¿Quants dels nous propòsits que et facis per a aquest curs estàs disposat a aconseguir? ¿Què necessites per fer d'un desig una realitat? Se sol dir que els somnis no serveixen de res si no es porten a l'acció. Així que avui et proposo com has de definir objectius i què pots fer per aconseguir allò que realment vols.

1.- Definir d'on ve la motivació: si mai havies pensat aprendre macramé i veus un anunci que t'ofereix un curs per aprendre'n la tècnica, i et crida l'atenció, probablement no passis dels 10 números. Ara, si el teu somni irrealitzat era fer artesania de macramé i sempre havies estat esperant la teva oportunitat que ara se't presenta, és molt més probable que acabis la col·lecció. Si l'editor no la retira abans del mercat, és clar. És a dir, si la motivació és només extrínseca, rarament és perdurable. Si és intrínseca, sí. Planteja't: ¿per a què vull aprendre macramé? ¿Quin benefici en trauré? ¿Què estic disposat a fer per aconseguir-ho?

2.- Mantenir la visió: Si et decideixes a aprendre anglès, fer dieta o anar al gimnàs, visualitza't com vols estar al cap d'un temps. Imagina't ja tenint l'habilitat que vols, o l'aspecte físic que desitges, o la feina amb què somies. Recorda't a tu mateix què tindràs quan ho aconsegueixis que ara no tens. Mira d'associar-te al benefici que n'obtindràs: com et veuràs, què et diràs a tu mateix i com et sentiràs.

3.- Formula el teu objectiu en positiu i de manera específica: Perquè l'objectiu no és aprendre anglès, fer dieta o anar al gimnàs. Tot això sona a esforç, i no conté cap recompensa. A més, és molt ambigu: ¿quant anglès vols aprendre? Aprendre, aprimar-te o fer exercici són verbs de procés, que et porten a un estat final desitjat. Per tant, reformula el teu objectiu de manera que soni molt més concret i motivador: vull poder comunicar-me suficientment bé en anglès quan viatgi pel món. Vull pesar 56 kg, o vull fer la talla 38. Vull poder pujar les escales de casa sense cansar-me, i poder pujar al Comapedrosa. Per saber si l'has concretat prou, has de poder respondre't a aquesta pregunta: ¿com comprovaré que he après anglès, que m'he aprimat, que faig l'exercici… suficient?

4.- Posa una data al teu objectiu: Imagina't una cursa atlètica que comença però no se sap quan acaba. ¿Et motivaria començar-la? Posa't un termini, que et permet visualitzar el final, i comprometre't més fàcilment amb els passos intermitjos: Vull comunicar-me en anglès parlat per quan vagi al Canadà d'aquí a 16 mesos. Vull fer la talla 38 a les properes vacances d'estiu. Vull poder pujar el Comapedrosa l'estiu vinent.

5.- Busca el suport necessari: Identifica què necessites per a aconseguir-ho: ¿quins mitjans necessites? ¿Ho pots fer sol o millor amb algú? ¿Quins pensaments i comportaments t'ajuden i quins et perjudiquen? Instal·lar un nou hàbit més saludable a vegades topa amb el mur més alt: la nostra pròpia ment. Així que busca els recursos interns i externs que et permetin deixar de somiar en nous reptes… i aconsegueix-los.

Hi ha molts més aspectes implicats en la bona formulació i consecució d'objectius. Des del meu punt de vista, aquest són els bàsics per sostenir una cosa tan necessària i a vegades tan fràgil: la voluntat. H

Coach i facilitadora del canvi personal i organitzacional



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT