PUBLICITAT

La Massana informa al Govern i als bancs que al 2021 estarà sanejada

  • El comú i l'ABA intensifiquen les negociacions per fer una emissió de bons de 16 milions durant aquest any
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Una recent sessió de Consell de Comú Foto: TONY LARA

El Comú de la Massana negocia des d'abans de l'estiu amb els bancs una possible sortida al gran dèficit que arrossega. Una sortida que ha de permetre que la corporació massanenca no esdevingui la única del país que infringeixi a finals d'any la llei de finances comunals, com a conseqüència de superar el límit màxim d'endeutament establert. La corporació, per tal de fer més atractiu per a les entitats bancàries un possible acord, ha enllestit un pla de viabilitat de Pal-Arinsal. En aquest, s'exposa que al 2021 «el comú es quedarà sense deute», mentre que EMAP (Pal Arinsal), «reduirà en deu milions el seu endeutament», segons va informar ahir el cònsol massanenc, David Baró. És a dir, «s'aconseguirà reduir el deute total en 24 milions», va afegir Baró.

Aquesta és la carta de presentació amb la que el comú està negociant amb l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA), per tal d'arribar a un acord perquè siguin les entitats qui rescatin Pal-Arinsal a partir d'una emissió de bons –que es quedarien elles mateixes– de vora 16 milions d'euros. L'operativa s'ha de fer abans de final d'any, que és quan la Massana entraria en la il·legalitat pel seu endeutament. Es calcula que llavors el deute serà de 37 milions. «Tot i que s'ha anat rebaixant els darrers anys, ja que estàvem a 49», va manifestar Baró, «encara estem bastant per sobre del màxim que permet la llei»: 37 milions.

vistiplau del govern / Abans de presentar aquest pla de viabilitat a l'ABA, però, la corporació l'ha fet arribar els darrers dies al Govern, el qual «l'ha validat». Segons Baró el document demostra que «el comú pot fer front als compromisos de la banca» i que per tant, l'emissió de bons seria beneficiós per a les entitats. El pla de viabilitat s'ha fet des d'una vessant «molt realista» i partint dels ingressos i despeses actuals. És a dir, una possible recuperació i període de bonança econòmica encara podria fer millorar més els resultats pronosticats.

Tal i com va explicar Baró, actualment el comú gasta el 80% del que preveu el pressupost, de manera que el 20% es pot destinar a la reducció de deute.

Si finalment s'arriba a un acord amb els bancs per a l'emissió de bons, seria d'uns 16 milions d'euros segons calcula Baró, que és el que quedaria d'endeutament al 2021. El Govern està informant en tot moment, però en principi no participaria d'aquesta emissió. I properament, s'informarà de tot aquest procés en el marc d'una reunió de poble.

D'altra banda, i per tractar-se d'una mena de rescat d'EMAP, el banc es quedaria amb la totalitat dels bons, tot i que el cònsol no va descartar que amb els propis mecanismes de les entitats bancàries aquests acabin posteriorment en mans de particulars.

L'OPCIÓ DEL capital privat / L'acord amb els bancs andorrans és el que ara mateix té més punts, però ahir Baró no va descartar l'opció llargament comentada de la possible entrada de capital privat a EMAP. Aquesta via permetria una injecció de diners que sanejaria les arques de Pal-Arinsal, i en conseqüència les del Comú de la Massana.

Segons el cònsol, actualment tres grups d'inversos s'han interessat per l'estació, tot i que no hi ha sobre la taula cap proposta ferma de fer el pas d'invertir. En qualsevol cas, aquesta mesura «implicaria temps», ja que un cop es tingués la certesa que hi ha un grup interessat, s'hauria de fer un concurs públic. Per tot, l'opció seria més viable ja a partir de l'any vinent.

En qualsevol cas, Baró va voler deixar clar que ni les negociacions amb els bancs, ni el possible sobrepassament del límit d'endeutament permès, ni l'interès d'empreses privades per formar part d'EMAP afectarà la temporada d'hivern a punt d'iniciar-se. Ja hi ha data prevista d'obertura: el proper 30 de novembre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT