PUBLICITAT

Els equipaments i els canvis viaris fan baixar els nivells de pol·lució

  • L'obertura del túnel de la Tàpia i la zona per a vianants a Carlemany eleven la qualitat de l'aire
  • Els nivells de contaminació de l'atmosfera al Principat són dolents durant 11 dies a l'any
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Rossell mostra l'estació meteorològica d'Engolasters, ahir Foto: TONY LARA

Segons les dades recollides per l'estació de control de l'aire fixa ubicada a una zona propera al llac d'Engolasters, els nivells de contaminants primaris de tot el país –a excepció del Pas de la Casa que al trobar-se en la vessant atlàntica de la carena pirenaica no entra als registres– han disminuït notablement en l'últim any. El motiu d'aquest descens de la contaminació en l'aire, segons va indicar el director de Medi Ambient del Govern, Marc Rossell, es pot atribuir a iniciatives com l'obertura del túnel de la Tàpia a Sant Julià de Lòria o la reconversió parcial de l'avinguda Carlemany en zona per a vianants. Les dues avingudes –Carlemany i Rocafort– que «fins ara tenien nivells equivalents a zones de trànsit, se situen ara en nivells d'àmbit urbà» va argumentar Rossell.

El tècnic també va concretar que el nivell de concentració del diòxid de nitrogen (NO2) a l'avinguda Rocafort de Sant Julià de Lòria ha disminuït un 27% i a la part de vianants de l'avinguda Carlemany un 12%, en relació a l'any passat. El diòxid de nitrogen és un gas tradicionalment relacionat amb les emissions dels vehicles. Si la construcció del túnel de la Tàpia és responsable de la baixada del nivell del contaminant a l'avinguda Rocafort, la conversió de part de l'avinguda Carlemany en zona per a vianants, encara podria reduir-ne més els nivells d'aquí a finals d'anys, ja que les dades que va avançar ahir Medi Ambient recullen mostres dels primers mesos de l'any, quan encara l'avinguda era transitada per vehicles. Rossell també va remarcar que en general «l'aire del Principat és molt bo, i només un 3% –11 dies– de l'any els nivells són dolents o molt dolents», una xifra que des del departament es considera molt positiva. La capa d'ozó que es troba a l'estratosfera ens protegeix de les radiacions ultraviolades del sol. Rossell va exposar que si el nivell d'ozó troposfèric fos elevat, el Govern té dos nivells d'avís a la població: el primer és un avís informatiu que només «es fa arribar als metges de capçalera perquè ho tinguin present en pacients amb problemes respiratoris». El segon nivell d'alerta permetria «al Govern actuar amb mesures especials per tal de rebaixar-lo». Rossell va explicar que, des de l'any 2006, no ha calgut alertar la població amb cap dels dos avisos. I va afegir que «l'avís va saltar aquell any degut a una intrusió que provenia del sud de Catalunya».

Més consciència pel medi ambient / Des del Departament de Medi Ambient consideren que aquesta disminució de la contaminació dels últims anys es deu, en part, a la millora de la mobilitat i a la creació d'infraestructures com la del vial de Sant Julià, però també a l'augment de la «conscienciació de la població en referència al medi ambient», que es pot veure reflectida en la «utilització del transport públic, en no agafar el cotxe quan no és necessari i en compartir el vehicle», va informar el tècnic a l'ANA. La visita a l'Estació de control de l'aire fixa d'Engolasters va tancar els actes de la setmana de Mobilitat Sostenible i el dia sense cotxes. Des del passat 15 de setembre s'han organitzat diverses activitats per tot el país, com la bicicletada d'Encamp.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT