PUBLICITAT

Pessimisme generalitzat

  • L'enquesta de la CCIS situa la marxa dels negocis en un nou mínim històric, i cauen les vendes i la inversió
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un local tancat Foto: TONY LARA

Ja ho va advertir el president de la Cambra de Comerç (CCIS), Marc Pantebre, durant la presentació de l'informe econòmic 2012. Portem sis anys consecutius de recessió tal i com indiquen les dades del PIB, i els indicadors del primer semestre del 2013 auguren un altre any de caiguda, tot i que d'una manera més moderada. Doncs bé, deixant una mica de banda les dades, i partint més de l'opinió dels que estan patint el dia a dia de la crisi, com són les empreses, es confirma que la conjuntura encara és profunda. I encara més, la situació que aquest 2013 les coses aniran a pitjor és força generalitzada. La marxa dels negocis, segons l'opinió dels empresaris enquestats, s'ha situat en «un nou mínim històric» i confirmen aquesta sensació de pessimisme generalitzat entre els empresaris.

Per sectors, el que es mostra més poc esperançat amb el futur és el de la construcció. L'opinió més generalitzada és que es dista molt d'un possible escenari de recuperació. Segons l'enquesta feta el segon semestre de l'any passat EL 74% dels empresaris asseguren que la situació va ser dolenta, per només un 4% que afirmen que va ser bona. El balanç és de menys 70, quan sis mesos enrere era de menys 57.

Pel que fa a les perspectives per al 2013, «són encara marcadament pessimistes i continuen apuntant una davallada de l'activitat prolongada i intensa», segons s'exposa a l'enquesta. Sobretot pel que fa a obra civil i obra pública.

Els dos sectors que segueixen a la construcció pel que fa a aquest pessimisme generalitzat són l'hoteler i el comerç. En el cas del primer, els hotelers asseguren que a la crisi se li afegeix l'augment de la competència, la pèrdua d'atractiu de la zona i l'augment dels costos d'explotació. El 60% dels enquestats asseguren que el negoci va tenir un balanç dolent al 2012, per només un 3% que el va definir com a bo, deixant un saldo negatiu del menys 57%. A més, el 47% assegura que té menys personal contractat que un any enrere.

Pel que fa a les previsions per aquest 2013, són les menys negatives dels darrers tres anys, però encara hi ha una tendència majoritària que els negocis empitjoraran, així com el grau d'ocupació anirà a la baixa.

Comerç en declivi / Analitzant ara les opinions dels empresaris que es dediquen al comerç, presenten un dels balanços més negatius de la conjuntura econòmica actual. Els resultats de l'enquesta del primer semestre del 2012 mostren una caiguda història de l'ànim empresarial, molt afectats «pel consum privat». I l'opinió dels empresaris sobre el futur proper «han estat de les més pessimistes que s'han registrat mai fins ara en aquesta crisi», segons es desprèn de l'enquesta de la CCIS. Destaquen sobretot pels mals resultats el ram dels vehicles i el de roba i calçat. El saldo entre les respostes positives i les negatives supera el 70% en els dos casos l'any 2012. De l'enquesta també es desprèn que les grans superfícies són les menys afectades per la crisi. Aconsegueixen mantenir les vendes respecte a l'any 2011.

Per aquest 2013 les expectatives són menys negatives que les del 2012 i l'empitjorament dels negocis seria més moderat. Això si, apunten cap a nous acomiadaments.

Finalment, el sector de la indústria sobreviu millor a la crisi que els tres darrers sectors analitzats, segons es desprèn de l'opinió empresarial. En la valoració del 2012 es mostra un desànim menys accentuat que en enquestes anteriors. L'indicador de confiança –la mitjana dels saldos de la cartera de comandes, de la tendència de producció i dels estocs de productes acabats–, es va situar en un menys 31,3% al segon semestre de l'any passat, quan al 2011 estava al menys 41% en el mateix període. Tampoc sembla, en termes generals, que hi hagi d'haver una reducció de personal en aquest sector.

«La debilitat de la demanda» es manté com el factor principal que limita la bona marxa dels negocis: el 81% de les empreses ho recalca. En segon lloc, preocupen les dificultats de finançament i de tresoreria, seguit de la competència.

PREOCUPACIÓ PEL NOU MARC FISCAL / D'altra banda, i també en el marc d'aquestes enquestes, es desprèn «la preocupació dels empresaris per l'augment de la pressió fiscal a les empreses i l'increment de les obligacions legals». «La reforma fiscal, la signatura dels CDI i l'obertura del la nostra economia al capital estranger, enlloc d'afavorir el creixement, poden acabar enfonsant l'activitat econòmica pel fet de no anar acompanyades d'un paquet de mesures per fomentar la competitivitat empresarial», alerta el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT