PUBLICITAT

CARME GARCIA «El meu recorregut en Educació fa que potser em fixi més en certes coses»

GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Carme García, directora de la Fundació Banca Privada d'Andorra als locals de l'entitat solidària Foto: ÀLEX LARA

DIRECTORA DE LA FUNDACIÓ BPA

Carme García és directora de la Fundació Banca Privada d'Andorra (BPA) des que es va crear l'entitat el 2008. Mestre de formació, està molt implicada en les problemàtiques que afecten la infància i les persones amb limitacions. Apassionada per la seva feina mai no es desanima i no compta les hores. Per això, des del punt de vista humà, la seva tasca al front de la Fundació BPA que rep l'1,9% dels beneficis de Banca Privada d'Andorra, és lloable.

–¿Quines són les grans àrees d'activitat de la Fundació BPA?

–Tenim els tallers ocupacionals Xeridell a l'Escola Especialitzada de Nostra Senyora de Meritxell, que és un projecte en el qual ens impliquem molt i que consisteix en programes de formació i ocupació per als joves amb diferència que viuen a la residència del centre o que en són usuaris.

–¿Com es van posar a la pràctica els tallers Xeridell?

–Quan vaig entrar a treballar a la Fundació BPA vaig proposar a les direccions de fer alguna cosa més per aquests joves. Aleshores vam pensar en quines coses no podia oferir l'Estat i que nosaltres podiem fer de cara a les persones amb discapacitat i va sorgir la idea dels tallers. La Fundació es va implicar en la formació dels propis formadors i usuaris i es van posar en marxa tots els tallers que necessitaven per poder fer productes que es podessin vendre i que podessin ajudar als usuaris a tenir una mica més de revingut.

–¿Es tracta de donar-los incentius?

–Un incentiu i un complement a l'ajuda bàsica que tenen. Hi ha infinitat de tallers artesanals i fan coses precioses. Des d'una felicitació de Nadal fins a una joia.

–¿Aquests joves tenen alguna possibilitat de sortir al món laboral?

–És molt difícil perquè necessiten molta ajuda i necessiten més temps per fer les coses. La competitivitat del món laboral els n'aparta. També falten incentius perquè les empreses els contractin. A d'altres països hi ha un munt d'exempcions fiscals, per exemple.

–¿Quina relació hi ha entre la Fundació BPA i la Fundació Privada Tutelar?

–La Fundació Tutelar està fent una molt bona feina en l'atenció de les persones discapacitades però sobretot en el marc legal. Protegeix a les persones amb dificultats intel·lectuals, persones grans o nens que pel que sigui no tenen pares. Més de la meitat del pressupost de la Fundació Privada Tutelar l'assumim des de la Fundació BPA, que n'és soci fundador.

–¿La Fundació BPA fa altres accions destinades a la infància?

–Darrerament hem signat un conveni amb l'Unicef i amb el CRES per establir l'estat de la infància a Andorra a través de l'Observatori de la infància. Això ens permetrà tenir dades perquè qui vulgui o ho necessiti en pugui fer un ús per programar accions o ajudes.

–¿L'Observatori de la infància era una vella reivindicació d'Unicef Andorra i també vostra?

–Fa anys volia tenir aquestes dades referents a la discapacitat i de seguida em vaig adonar que era molt difícil aconseguir-les. Amb el CRES es va fer un petit cens de la discapacitat que vam assumir a través del premi de la Federació d'associacions de discapacitats. Amb aquest conveni esperem que podrem saber quines són les necessitats de tots els nens d'Andorra. De moment hem començat, s'ha fet una web, i tant el CRES com Unicef ens aniran informant. També col·laborem amb la Gavernera.

–¿Quin tipus de col·laboració té establerta la Fundació BPA amb el centre d'acollida d'infants, la Gavernera?

–La col·laboració amb la Gavernera era una cosa que tenia sobre el cor. El que vam fer és donar als nens de la Gavernera la possibilitat de sortir fora. És veritat que l'Estat assumeix totes les necessitats primeres d'aquests infants però, a l'estiu no podien anar de colònies gaire lluny. Em refereixo que, per exemple, si un d'aquests nens era molt bon estudiant d'anglès no tenia la possibilitat d'anar a passar uns dies a Anglaterra. Em van presentar un projecte i aleshores, des de fa sis anys, els nens i nenes han anat sortint a l'estiu. Aquest any tenim 8 infants d'entre 12 i 17 anys que han marxat a Menorca i a Girona.

–¿Quines altres fites s'ha marcat la Fundació BPA?

–La Creu Roja també ens va demanar ajuda per involucrar-se en la formació de tots els infants en primers auxilis per cobrir una recomanació en aquest sentit. El meu recorregut en Educació fa que potser em fixi més en certes coses. Aleshores em van demanar un conveni de cinc anys, perquè és el que acostumem a fer i si tot va bé renovem, i assumim els formadors que entren a totes les escoles d'Andorra per formar els nens i nenes d'entre 12 i 13 anys, a tots els centres i tots els sistemes. Això també cal continuar-ho i sembla ser que des del Govern es continuarà. Per la petitesa del país és un dels pocs països al món que pot proporcionar aquesta formació a tothom.

–¿Quants alumnes estan afectats a aquesta formació cada any?

–L'any passat van ser prop de 800 alumnes. La Fundació BPA va assumir el cost de tots els monitors que els van formar i després també vam editar un llibret que recull els primers auxilis de la Creu Roja redactats expressament per als infants.

–¿També col·laboreu o heu col·laborat amb la Federació andorrana d'esports adaptats Fadea?

–L'any passat van venir a demanar-nos ajuda amb el Comitè Olímpic per poder participar en unes paralímpiades fora d'Andorra. Era la primera vegada que Andorra participava en uns jocs paralímpics d'estiu i vam assumir la despesa de tota la delegació, perquè amb els problemes econòmics actuals i la crisi, aquesta acció no era assumible per a l'Estat.

–¿En quant a les beques de la Fundació BPA hi ha alguna novetat?

–Aquest any, per primera vegada,en la quarta edició hem ampliat les beques als universitaris. En un inici, quan les escoles de batxillerat o de secundària feien jornades d'orientació professional, els ensenyàvem el banc perquè veiessin els diferents perfils professionals que es necessitaven. Després es van instituir les beques dirigides als alumnes de batxillerat i de secundària per ajudar-los a triar una opció i que no s'equivoquessin. Aquest any hi ha el canvi degut a l'entorn de crisi i també perquè els joves que cursen estudis universitaris necessiten més diners. Igual que els que acollim de batxillerat o secundària, els joves universitaris poden treballar un mes a l'estiu a Banca Privada d'Andorra i reben un certificat i una remuneració.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT