PUBLICITAT

La crisi fa créixer la llista d'espera del programa Agentas

  • Els usuaris es troben amb pitjors condicions i menys contractacions
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un usuari d'Agentas treballa pulint una pista de patinatge, durant l'hivern Foto: ANA / d.r.

La «delicada situació econòmica» afecta tothom, i les persones amb discapacitat de l'Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENSM) no en són una excepció. La crisi dificulta la inserció laboral d'aquestes i fa créixer la llista d'espera del programa Agentas, que té com a objectiu l'entrada al mercat laboral dels usuaris de l'EENSM. Així ho constata el cap de servei del programa, Sergi Marsal, que va explicar que fins ara es tenia una entrada de 10 usuaris nous de mitjana al programa i que la seva incorporació al mercat laboral ordinari es feia amb «certa rapidesa». Ara però s'ha alentit i per aquest mes de setembre s'espera l'entrada de nou nous usuaris, «que passaran a augmentar la llista d'espera que actualment ja és de deu persones», i d'altres cinc abans no s'acabi l'any.

Per contra, les sortides no són tan fluïdes com en el passat. Aquesta és una altra de les conseqüències de la crisi. Marsal va explicar a l'ANA que els usuaris d'Agentas han «comprovat de primera mà l'impacte de la delicada situació econòmica general»: hi ha hagut una aturada general de les propostes de millora de les condicions econòmiques dels contractes en vigor; han crescut les dificultats per les contractacions directes dels treballadors amb discapacitat i han augmentat les subcontractacions mitjançant contractes de prestacions de serveis amb Agentas; també hi ha més dificultats per trobar nous llocs de treball per realitzar les insercions laborals; a més d'augmentar el temps i la llista d'espera per iniciar les noves experiències d'integració al mercat laboral.

Malgrat l'empitjorament de la situació, «afortunadament la majoria dels treballadors d'Agentas amb contracte laboral han pogut mantenir el seu lloc de treball», celebra Marsal. I també celebra que en la majoria d'empreses a les que es dirigeix Agentas per iniciar estades formatives «permeten realitzar-les», encara que «no puguin acabar en contractes laborals remunerats». Marsal va assenyalar que malgrat no derivin en contractes, aquestes estades «són molt importants per als nostres usuaris, perquè els hi permeten adquirir l'experiència i els hàbits de treball necessaris per aconseguir una feina i estan becats per Agentas».

incentius fiscals / Pel que fa al futur, el cap de servei del programa es mostra optimista, doncs «esperem que, entre d'altres mesures de foment de la inserció de les persones amb discapacitat d'Andorra que ens consta que estan sobre la taula del Ministeri de Salut i Benestar, la propera llei fiscal suposi un impuls en la incorporació d'aquestes persones al mercat laboral mitjançant els incentius fiscals corresponents a les empreses que contractin aquests treballadors».

A finals del mes d'agost Agentas tenia 117 usuaris. El 50% tenen una discapacitat intel·lectual, un 43% una discapacitat relacionada amb una malaltia mental, un altre 4% pateixen un trastorn de tipus sensorial –amb greus dèficits visuals i auditius– i finalment el darrer 3% tenen un trastorn neuromotor que els limita severament la seva mobilitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT