PUBLICITAT

El 3x3 posa Andorra a l'elit

  • Els Campionats del Món d'Indonèsia (26 al 29) rebran la selecció femenina, 8a del rànquing mundial, i la masculina, 18a H L'objectiu és sumar punts per classificar-se per als Jocs Olímpics de la Joventut de 2014
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alguns dels vuit jugadors que seran a Jakarta del 26 al 29, amb Tomàs, Fernández i Trillo, ahir al Casal Foto: EL PERIÒDIC

Fa molt temps que Jaume Tomàs, el major enamorat i treballador del bàsquet que es pot trobar a Andorra, va convèncer la Federació Andorrana de Bàsquet (FAB) en la idea d'apostar pel 3x3. És una opció de futur, una proposta internacional que clama perquè sigui un esport olímpic al 2020 tot i tenir-ho encara magre, i al cap i a la fi és, per al bàsquet del Principat, un camí alternatiu a un 5x5 on es pot competir a un nivell inferior com són els Europeus C. «Amb el 3x3 les distàncies es redueixen molt». Aquesta frase del mateix Tomàs revela que el nivell entre els països són semblants, i que fins i tot potències com Estats Units o Espanya, intocables en bàsquet, són unes més entre un munt de seleccions.

Vet aquí que Andorra, que va veure la sortida a temps, enviarà dues seleccions al Campionat del Món sub-18 de bàsquet 3x3 d'Indonèsia (Jakarta, del 26 al 29 de setembre): una masculina, i altra femenina. Són les noies, precisament, les que han obert les portes a què la FAB apostés per aquesta especialitat. Apuntin, per això, que Andorra és al rànquing mundial femení en la 8a posició, quan per exemple Canadà és 17a o Bulgària 24a. En homes, una dada que parla de la proximitat dels combinats nacionals és que Andorra ocupa el 18è lloc i els Estats Units, la potència mundial del món de la cistella, és al 15è. «És una modalitat molt nova en què podem traure el cap perquè hi ha encara molts països que no s'han llançat», va assegurar ahir el president de la FAB, Manel Fernández, que va voler ser molt clar a l'inici de la seva locució: «Aquesta és la major fita que aquesta federació ha tingut en els seus anys d'existència». I parlem de 1988.

Dit això, queda fer públics els vuit jugadors que tindran «la sort», segons Tomàs, de formar part del campionat: en dones Cristina Andrés, Clàudia Brunet, Anna Mañà i Laura Navarro; i en homes Joan Bustamante, Eduard Fernández, Sergi Jordana i Jordi Moliné. «Sort» que, segons el vicepresident del Comitè Olímpic Andorrà (COA), Jacint Risco, present ahir al Casal de l'Esport en la presentació, no és tal, sinó que «s'ho han guanyat». I en part és cert, perquè les noies especialment porten mesos preparant la cita d'Indonèsia amb tornejos, campus i entrenaments «perquè des de fa temps sabíem que anirien», segons Tomàs. No és el cas dels nois, que han obtingut el bitllet fa quinze dies i de retruc, tot i tenir idèntiques ganes de debutar contra els Estats Units el dia 26.

¿Per què confiar?

Però, ¿per què s'ha de confiar en aquests joves? Doncs perquè les dades animen a ser optimistes, tot i que potser la realitat després sigui una altra. Segons els rànquings internacionals, Cristina Andrés és la 15a del món, però Anna Mañà és la 13a, Clàudia Brunet la 8a i Laura Navarro la 7a. ¿Això per què és? Perquè al llarg de tot un any –els punts caducen en aquest període– han anant sumant experiències en competicions, tornejos i punts i més punts. I són entre l'elit. Lluny de tot això estan els nois, que com que no han tingut aquest bagatge durant l'estiu, ara són individualment lluny dels millors: Moliné el 63è, Fernández el 72è, Bustamante el 420è i Jordana el 753è.

La competició

Les noies competiran a Jakarta entre 24 seleccions i a les ordres d'Alexandra Arena. Seran al grup A, juntament amb Bulgària (24è del món), Canadà (17è) –debutaran contra les canadenques el dia 27–, Indonèsia (9è), Ucraïna (14è) i Brasil (número 1 del rànquing mundial). En categoria masculina, per altra part, seran 32 seleccions. Andorra, dirigit per Carles Trillo, estarà al grup B amb Bulgària, Estats Units, Filipines, Guatemala, República Txeca, Xina i Xina-Taipei.

Mirant als Jocs de la Joventut

El Campionat del Món 3x3 d'Indonèsia, a més, guanya en importància perquè la FAB, i també el COA, pensen en clau olímpica, i llavors analitzen i expliquen que sumar punts de rànquing en un Mundial com aquest és molt important «per classificar-se per als Jocs Olímpics de la Joventut de 2014», segons Fernández. De fet, anualment es puntua en els millors sis tornejos, i un Mundial dóna molts punts. La cita de Nanjing, a la Xina, és també clau per al COA. Risco: «Tindran tot el nostre suport per anar als Jocs». De fet, el viatge a Indonèsia està sufragat pel COA, gràcies a les ajudes de Solidaritat Olímpica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT