PUBLICITAT

¿Et motives o et desmotiven?

NÚRIA PRENAFETA
Coach i facilitadora del canvi personal i organitzacional

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

Sovint es pensa que la motivació ve de fora. Que són els mestres els que han de motivar els nens, que són els caps els que han de motivar els treballadors, que són els entrenadors que han de motivar els jugadors. Certament hi ha una motivació externa, que prové de persones i de circumstàncies, que pot influir en el nostre comportament. És tot allò que passa de la nostra pell cap a fora. L'entorn on ens movem, sigui laboral o personal. Ara bé, creure que no estem motivats per culpa dels altres és un error que porta al victimisme i a la desmotivació. La responsabilitat última és individual, i cada persona decideix quin comportament vol tindre. ¿Per què? Perquè la manera com tot això que passa externament ens afecta depèn de nosaltres. Hi pot haver molts factors i moltes persones que no afavoreixen una actitud o una emoció positiva: mals resultats empresarials, circumstàncies laborals desfavorables, caps amb estils de lideratge que desmotiven, malalties, lesions, crisi econòmica, pèrdues personals, etc. Però mentre moltes persones es deixen caure en el victimisme de culpar el món extern, altres focalitzen l'energia en buscar solucions per sortir-se'n. La motivació pot baixar o pujar en funció no d'aquestes variables, sinó de com les interpretes en el teu cervell. Així que és útil ser conscient d'aquesta responsabilitat individual que ens porta a triar un comportament o un altre.

¿Com pots reforçar la motivació?

1.- Clarifica la missió personal: ¿per què fas el que fas? I sobretot, ¿per a què ho fas? ¿On et porta? ¿Hi creus realment? Dóna sentit a la teva feina, encara que no sigui la dels teus somnis: tu decideixes si posar el focus en tot el que no t'aporta o en tot el que t'aporta.

2.- Identifica el teu estil de motivació: ¿què necessites pensar, sentir o fer per sentir-te motivat? Si no ho saps, no ho pots buscar. Si ho saps, sí.

3.- Busca la teva motivació trascendent: ¿té sentit per a tu el que fas cada dia? Quan una feina o una activitat deixa de tenir un sentit important, sovint decau el grau d'implicació. Les persones que se senten veribablement part d'allò són menys influenciables per aspectes externs negatius. Així que procura identificar què dóna sentit a la teva vida, i fes coses que t'hi portin.

4.- Identifica què o qui et desmotiva, i busca les estratègies personals per contrarestar aquesta força externa: decideix com vols que això t'afecti. Si no pots canviar les persones o circumstàncies del teu entorn, canvia la manera com t'afecten. La responsabilitat dels teus pensaments, sentiments i accions és teva. Només et desmotives si tu et deixes desmotivar.

5.- ¿Com t'afecten els èxits i els fracassos? Si et costa superar les adversitats hauràs de treballar la resiliència, és a dir, la capacitat de recuperar el teu estat inicial perquè l'impuls que et porta a l'acció no es deixi arrossegar per uns mals resultats. Si desenvolupes la teva intel·ligència emocional tindràs moltes més eines per poder gestionar adversitats, mantenir una motivació alta i desenvolupar l'actitud i l'esforç necessaris per poder generar resultats diferents.

Treballar-se la motivació és un exercici de responsabilitat individual que et portarà a viure amb sentit. És una de les claus per atansar-te al teu millor jo interior. Canviar el món, el teu món, depèn de tu: una persona que lluita és més feliç que una persona que s'abandona a les circumstàncies. H

Coach i facilitadora del canvi personal i organitzacional



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT