PUBLICITAT

Andorra, l'únic país europeu amb sis anys consecutius de recessió

  • Pantebre assegura que al 2013 la crisi no remet però que s'està desaccelerant la caiguda
  • Martí reconeix la «lentitud de la burocràcia» i es compromet a agilitzar i simplificar els tràmits
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

L' informe econòmic que anualment presenta la Cambra de Comerç (CCIS) ha arribat a la seva majoria d'edat. En aquest divuitè informe, presentat ahir pel seu president, Marc Pantebre, es constata que l'economia andorrana va mantenir l'any passat la tendència decreixent que viuen els països de l'entorn europeu. I fins i tot es troba una mica pitjor, tenint en compte l'evolució del Producte Interior Brut (PIB) andorrà d'ençà l'inici de la crisi econòmica. El Principat encadena sis anys consecutius de recessió: del 2007 al 2012. «Una situació que cap país de la Unió Europea, ni tan sols Grècia ni Portugal, ha registrat», va assegurar Pantebre.

Cara el 2013, i segons apunten els indicadors econòmics del primer semestre, sembla que aquesta acumulació d'anys negatius sumarà un any més. Segons va exposar el president de la CCIS, «el clima econòmic segueix sent negatiu, tot i que el ritme d'empitjorament també s'ha moderat una mica». En altres paraules, «el 2013 continuarà sent un exercici de crisi i no es pot parlar de recuperació». Però sembla que la situació «comença a remetre».

Aquestes darreres paraules de Pantebre van ser les que va voler destacar el cap de Govern, Toni Martí, present durant l'exposició pública de l'informe al Centre de Congressos. Segons Martí, que la rescissió remeti «és una dada positiva» dins un context de «crisi dura». Pel que fa als brots verds, de moment tant Pantebre com el cap de Govern van voler guardar-los al calaix, per a més endavant. «No puc parlar de brots verds perquè no n'hi ha», va reconèixer el president de la Cambra.

Els indicadors que estan presentant valors positius –o menys negatius– aquest primer semestre de l'any són les importacions –que cauen un 0,9% quan al mateix període del 2012 ho feien un 4,4%–, les matriculacions de turismes –cauen un 0,2%–, o els assalariats –que moderen el ritme de descens–.

Tornant a l'anàlisi del 2012, pràcticament tots els sectors van patir davallades a excepció del sistema financer. Dins d'aquest darrer van incrementar-se un 1,1% els dipòsits, un 2,5% els crèdits, un 9,8% el nombre d'empleats i finalment un 0,2% els beneficis. La resta de sectors mostren «retrocessos respecte a l'any anterior», situant la caiguda del PIB en l'1,6%. Una dada que, tenint en compte la situació dels països de l'entorn europeu –una mica millor que el cas andorrà–, comporta que el Principat «perdi posicions respecte de les economies veïnes en termes de nivell de riquesa», va alertar Pantebre.

El descens de l'1,6% del PIB és, malgrat tot, menys notori que el d'anys anteriors. Per exemple, al 2011 l'economia va caure un 4,3% i al 2008, el pitjor de tots, va caure un 7,2%.

Uns tràmits lents i feixucs / A banda d'analitzar la situació econòmica d'Andorra, des de la Cambra també es van voler llançar ahir alguns ítems que consideren indispensables si es vol redreçar la situació. A les velles reivindicacions com mesures per incentivar la construcció o per millorar la innovació i la formació de les empreses, Pantebre va ser molt crític amb l'actual sistema de tràmits administratius, el qual degut a la seva «lentitud i manca de previsibilitat», segons va definir, «posen en perill el clima d'inversió i creació d'ocupació» i suposen costos indirectes per a les empreses. Per aquest motiu, «és necessari avançar el més aviat possible cap a la e-administració i establir el silenci administratiu positiu de manera molt més generalitzada», segons el parer de la Cambra.

Aquesta llança va ser captada i acceptada pel cap de Govern. Martí va reconèixer que actualment la burocràcia és lenta i va assegurar que la «simplificació administrativa és un dels nostres principals reptes que encara tenim pendents». Ja s'han fet alguns avenços, com la reducció dels tràmits a immigració o la rebaixa del termini de creació de societats, va voler destacar.

D'altra banda, i dins les reivindicacions que ahir va voler fer la Cambra, Pantebre va recalcar la necessitat de clarificar d'una vegada per totes els sectors on Andorra ofereix avantatges competitius, susceptibles «d'afavorir un desenvolupament intern». Per exemple el sanitari, el wellness o les TIC, detectats per la iniciativa Actua, «tot i que el sector empresarial no n'està percebent encara els resultats», va lamentar Pantebre. Des de la Cambra ahir se'n van proposar quatre més: les tecnologies mediambientals, la gestió dels drets de la propietat intel·lectual, així com l'activitat de societats holding i aquelles que operen en el comerç internacional.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT