PUBLICITAT

La UIF desautoritza nou empreses d'inversió estrangera

  • El nombre de societats registrades al Principat va augmentar un 68'51% l'any passat
L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El director de la UIF, Carles Fiñana, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF) va emetre informes desfavorables l'any 2012 a nou empreses relacionades amb la inversió estrangera. El director de la UIF, Carles Fiñana, no va voler especificar quins van ser els motius perquè «no els sap ni el Govern», però va assegurar que reunien «circumstàncies i paràmetres que no feien convenient autoritzar aquestes inversions al Principat».

Els nou informes desfavorables proporcionalment van ser pocs, ja que, tal i com mostren les dades de la memòria d'activitats de la UIF del 2012 presentada ahir, en total hi va haver 305 registres de societats, 124 més que l'any 2011, és a dir, que els registres van incrementar un 68'5%. Les causes d'aquest augment, segons va explicar Fiñana, són: per una banda, la política d'obertura econòmica del Govern, amb la captació de capital estranger, i la llei d'inversió estrangera; i per l'altra, el fet que molta gent del Principat estigui «regularitzant ara la seva situació».

Un altre dada destacable va ser l'increment del 50% del nombre d'expedients investigats d'ofici per part de la UIF. En la memòria s'explica que es tracta «d'una evolució lògica vist com a incrementat, en països del nostre entorn geogràfic, el nombre de processos judicials vinculats a la corrupció i a les xarxes internacionals de delinqüència organitzada dedicades al narcotràfic i al blanqueig de capital. En alguns d'aquests casos s'han trobat vincles amb el Principat». La UIF diu que aquesta tasca «acaba generant un missatge contundent adreçat a aquestes organitzacions criminals conforme Andorra no és un bon lloc per fer transitar els diners generats amb aquestes activitats delictes».

INCREMENT DE L'ACTIVITAT/ El volum de treball generat per la UIF respecte el 2012 va augmentar en gairebé tots els camps, menys en la cooperació internacional i en el nombre d'expedients tramesos a fiscalia.

Les persones investigades durant el 2012 (tan físiques com jurídiques) van augmentar un 10,42%, passant de les 2.121 del 2011 a 2.342 el 2012. Concretament l'increment es va donar principalment en les persones les jurídiques, les quals van augmentar considerablement amb 218 investigacions més. Fiñana va voler aclarir que «per molt que pugui semblar una xifra altisonant», cal tenir en compte que «l' increment es veu reflectit per l'augment del registre de societats».

Les declaracions de sospita també van augmentar un 19%, particularment en el sector bancari amb un increment del 54% respecte l'any anterior. També van créixer en un 211% el nombre d'expedients en curs d'investigació; «un increment que es deu bàsicament al fet que el nombre d'expedients entrats és més gran i que la complexitat de la investigació d'algun dels expedients és especialment important», segons s'explica en la memòria.

Per contra, la cooperació internacional va disminuir el 53%, situant-se en 20. Aquest apartat es refereix al nombre de peticions de sol·licituds d'informació que homòlegs de la UIF d'altres països els demanen, sobretot els d'Espanya i França. Fiñana va treure importància a la dada i va dir que els processos de cooperació continuen intactes. Finalment en la memòria la UIF també destaca que per primer cop es tenen dades del temps de resposta de la Unitat respecte a aquestes demandes: 42,40 dies de mitjana, «molt baixa si la comparem amb altres països».

Segons va informar ahir Fiñana la la formació és ara un dels nous reptes de la Unitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT