PUBLICITAT

Bartumeu considera que l'IRPF discrimina els estalviadors

  • El president del Grup Mixt anuncia que presentarà una pròrroga al termini de presentació d'esmenes
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, ahir. Foto: ÀLEX LARA

El president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu, va explicar ahir en una entrevista al programa Ara i aquí de RNA que una de les qüestions que no veu bé del projecte de llei de l'Impost sobre la renda de les persones físiques, entre d'altres, és que hi hagi una exempció molt forta per als ingressos que provinguin del rendiment del capital destinat a operacions immobiliàries, i que en canvi es castigui les persones que tinguin un compte d'estalvi.

Bartumeu va anunciar ahir que el Grup Mixt té previst demanar pròrroga al termini de presentació d'esmenes al projecte de llei l'IRPF, amb la finalitat de tenir un marge per poder parlar-ne amb qui ha promogut la llei. Bartumeu va indicar que donaran suport a la llei sempre i quan hi hagi equitat, simplicitat i eficiència.

En relació al principi de l'equitat, però, ja va avançar que hi ha aspectes que mereixeran una «profunda reflexió», ja que no està d'acord que «es castiguin les persones que estiguin estalviant». Bartumeu considera que això és «una discriminació» ja que al final els diners són fruit d'una renda de la persona que haurà de pagar l'impost.

LEI DE SERVEIS SOCIALS / El president del Grup Mixt també va explicar que avui presenten les esmenes que han preparat sobre la proposició de llei de serveis socials i sociosanitaris. Respecte a aquest text, Bartumeu va indicar que estan preocupats pel fet que «el debat estigui entre drets o subvencions», quan consideren que no s'ha de donar caritat sinó els drets que pertoquin als ciutadans. El Grup Mixt veu bé el principi del copagament, és a dir que si hi ha familiars que poden ajudar a la persona amb dificultats s'ha de demanar que hi contribueixin, però defensa que «no pot ser una demanda ni general, ni extensiva a diverses generacions».

Pel que fa al debat sobre competències i transferències amb els comuns, Bartumeu es va mostrar d'acord amb les paraules del ministre Jordi Cinca puntualitzant que amb la introducció de l'IGI els comuns han guanyat més que no pas han perdut, ja que si bé han deixat d'ingressar diners en concepte d'ITP, han rebut molt més per la via de les transferències.

Finalment, el líder de Socialdemocràcia i Progrés no és partidari d'eleccions anticipades, perquè considera que amb la majoria absoluta que té DA, hauria d'esgotar la legislatura perquè «encara hi ha molta feina a fer».

Bartumeu també va afegir que «nosaltres no estem pensant tot el dia en les properes eleccions, sinó en els textos legislatius que s'han de reformar i en la situació econòmica d'emergència nacional».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT