PUBLICITAT

Festa i preocupació

  • Els avis celebren Meritxell pensant en el trasllat de Solar d'Enclar al Cedre
EL PERIÒDIC
CANILLO

Periodic
Martí i Rodríguez després de la missa amb els avis, ahir Foto: SFG

Una seixantena d'avis de la residència de la tercera edat del Solà d'Enclar van celebrar ahir la diada andorrana al Santuari de la Mare de Déu de Meritxell en presència del cap de Govern, Toni Martí, la subsíndica general, Mònica Bonell i la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez. La cerimònia va estar oficiada, un any més, pel mossèn Ramon Rossell de Canillo, que els va agrair que «perllonguin la durada de la festa de Meritxell» i els va animar pel canvi de residència. «Un canvi dol, per la inquietud, però al Cedre estareu molt bé», els va dir. Precisament, el cap de Govern els va oferir també unes paraules marcades per la mudança de centre i els va recordar que han hagut d'adaptar-se «molts cops en aquesta vida, molts més que la nostra generació, i aquest cop serà per a millor». La ministra Rodríguez va avançar que el trasllat a les dependències del Cedre es començarà a produir «a mitjans de novembre» i estarà finalitzat abans de Nadal. A partir d'aquell moment es començarà a estudiar el possible futur ús –prèvia rehabilitació– de l'edifici del Solà d'Enclar, propietat de la CASS, dins la revisió dels serveis sociosanitaris que planteja el Govern, la qual, segons la ministra, inclourà una «reestructuració del sistema de tarifes i nova repartició de les participacions».

La ministra Rodríguez va reconèixer que «tot canvi genera angoixes» i que «la preocupació és legítima» però, tot i això, va voler recordar el que ha dit un dels usuaris de la residència del Solà d'Enclar: «El més important és que canviem de casa però no de família». Segons va indicar Rodríguez es refereix a què el funcionament del centre serà el mateix i es mantindran els llocs de feina dels professionals del centre, que «es traslladaran amb els usuaris i respectarem les seves condicions laborals». De fet, segons va subratllar la ministra, aquesta fusió aprofita el fet que el Cedre –el nou centre on aniran els avis– només té 60 places ocupades d'un total de 140, «és modern, sociosanitari i així s'optimitza», informa l'ANA.

Aquest canvi estava ja programat d'ençà que el Govern decidís reorganitzar el sistema de serveis sociosanitaris. De fet, segons Rodríguez, no s'ha produït abans perquè els directors del centre van decidir quan era el millor moment. Així doncs la CASS, la propietària, recuperarà aquest patrimoni i no serà fins al 2014 quan es decideixi quines actuacions necessita i per a quin ús es fa servir. «Abans de fer obres a la residència del Solà d'Enclar s'han de valorar les necessitats, una cosa que sovint s'ha fet a l'inrevés», va criticar la ministra. Per tant, dependrà dels estudis de revisió de la cartera de serveis i el sistema sociosanitari, els quals Benestar ja ha inclòs al projecte de pressupostos del 2014, el futur ús. Tot i així, Rodríguez ha avançat que usuaris infants, adolescents, en risc i amb malalties mentals són possibles candidats a ocupar l'edifici per les seves necessitats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT