PUBLICITAT

Prova pilot per tenir controlades les persones depenents

  • La parapública busca opcions per compensar el final del ?rooming'
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
Baró, Jordi Alcobé i Nadal encaixen les mans després de la signatura del conveni, ahir Foto: ÀLEX LARA

El cònsol major de la Massana, David Baró, i el ministre d'Economia i Territori i president del Consell Administratiu d'Andorra Telecom, Jordi Alcobé, van signar ahir un conveni de col·laboració entre la corporació i la parapública. El conveni s'emmarca en l'apartat d'Atenció Domiciliària, i consisteix en col·locar un seguit de sensors a casa dels usuaris per tal de detectar accidents puntuals. Segons el cònsol major, la finalitat és «poder monitoritzar el dia a dia d'aquests usuaris i establir un sistema de comunicació amb els assistents socials». No descarten, en un futur, estendre la iniciativa a tot el Principat.

La prova pilot d'aquesta col·laboració, que té una durada de sis mesos però que podria allargar-se si fos necessari, començarà en breu i es farà amb la col·laboració d'una usuària actual del servei d'atenció domiciliària, que va oferir-se voluntària a realitzar la prova. Segons va explicar el també director general d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, el fet de realitzar aquesta prova pilot servirà per passar de les dades que s'han obtingut al laboratori a «dades de veritat amb persones de veritat» i que serà un «pas previ per si mai s'ha de desenvolupar (aquesta activitat) com una activitat més de l'empresa». A més, Alcobé va afegir que ajudarà a «acostar la tecnologia a l'abast de les persones grans» i fer-los la vida més fàcil.

Més específicament, la prova pilot consisteix en col·locar diversos sensors a la llar de la voluntària, que van des de controladors de temperatura a la cuina (per saber si s'ha deixat el foc obert), d'humitat al bany o de vibració al llit, que permetria detectar possibles caigudes. A més, també s'instal·larà un botó d'emergència a la tauleta de nit per avisar als assistents socials en cas d'emergències. La prova ha de servir per «fer retocs» a la idea teòrica, i veure quins elements concrets donen, o no, informació important.

El cost total de l'estudi i la implantació d'aquesta prova total ascendeix a 7.800 euros, però, segons, Alcobé, «no vol dir que cada sistema hagi de costar el mateix, perquè això és només la prova pilot». Si la iniciativa funciona bé i és viable econòmicament, no descarten estendre-la en un futur a tots els usuaris de l'Atenció Domiciliària del Principat.

Aquest conveni s'emmarca en el projecte Smart Country, amb el que Andorra Telecom impulsa diverses col·laboracions amb els comuns. El primer que es va signar, amb el Comú d'Ordino, era dins l'àmbit turístic, i aquest de la Massana dins l'àmbit social. La parapública en prepara un altre, relacionat amb els transports públics, que es presentarà en breu.

la itinerància de dades / Nadal va explicar que, després dels anuncis de que a partir de 2016 ja no es puguin cobrar les trucades rebudes té un «impacte baixíssim per a Andorra Telecom», però que no serà el mateix cas si s'intenten regular també les trucades efectuades i les dades, perquè els ingressos de l'apartat d'itinerància per a la companyia són «fonamentals».

En aquest sentit, Andorra Telecom, com «tots els operadors petits», es prepara per «buscar noves línies d'activitat» i nous ingressos si els beneficis per itinerància minven en un futur. Precisament, sempre segons Nadal, alguna d'aquestes noves línies d'activitat podria sorgir de les proves pilots que s'estan començant a efectuar durant aquests mesos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT