PUBLICITAT

Els estudis alerten que el model d'Andorra Telecom no és viable

  • Alcobé admet que «alimentar-se bàsicament dels ingressos del 'roaming' no és sostenible»
  • L'abolició de la itinerància a Europa pot provocar un encariment dels preus a Andorra
G.G. /LAIA F.MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dos homes fent ús d'aparells smartphone durant una roda de premsa al Principat. Foto: TONY LARA

La parapública Andorra Telecom ha realitzat diversos estudis per conèixer l'evolució del model de negoci, actualment basat principalment en els ingressos del roaming, i el resultats d'aquests preveuen que si no hi ha un canvi de tendència, la parapública podria assumir pèrdues en un període d'uns quatre anys.

Els recàrrecs tarifaris per l'ús del mòbil a l'estranger representen actualment un ingrés substancial per a les operadores europees i per a Andorra Telecom són la principal font d'ingressos. Però el roaming té data de caducitat, tal i com demostra la proposta feta ahir per la Comissió Europea, la qual pretén posar-hi fi i avançar cap al lliure mercat de les telecomunicacions a partir del juliol del 2014.

Així doncs, la tendència està canviant, i tal i com va reconèixer en una entrevista a EL PERIÒDIC el ministre d'Economia, Jordi Alcobé, i que va en la línia dels resultats de l'estudi, «Andorra Telecom s'alimenta bàsicament dels ingressos que provenen del roaming i això a la llarga no és sostenible».

NOVES LÍNIES DE NEGOCI / El ministre Alcobé va admetre que «Andorra Telecom mereix una reflexió profunda i també estratègica que encararem aquesta tardor» i que ha de consistir en «buscar una diversificació del seu negoci amb nous serveis i nous productes i potser nous mercats que donin nous ingressos a una companyia que és essencial i pública. I això ha de continuar essent així».

Des d'Andorra Telecom van voler deixar clar que els estudis estan basats en previsions i tendències, i que precisament s'està treballant en buscar altres línies de negoci dins el projecte d'Smart Country, un exemple de les quals seria el Wifi en l'eix comercial de les parròquies centrals i la venda de forfets «a preus atractius» per a la connexió a Internet «com a nova via important d'ingressos».

En aquest sentit, Andorra Telecom va defensar que aquesta línia de negoci pot «compensar en bona part la baixada d'ingressos del roaming», ja que té un mercat potencial. I és que actualment dels vuit milions de turistes que visiten Andorra anualment, només un 15% d'aquests es connecta a tarifa de dades degut al preu del roaming, i amb les noves tarifes per a visitants «podrien ser molts més».

Alcobé va voler deixar clar que «no hi ha cap interès en privatitzar Andorra Telecom com s'ha pogut dir, ben al contrari, hem de fer que funcioni millor i sigui més eficient i no depengui tant d'aquestes tarifes de roaming que moltes vegades són imposades per companyies d'altres països i que, a més a més, penalitzen els andorrans i els turistes. Per tant, hem de mirar de mantenir un bon servei buscant noves fonts de finançament».

PUJADA DE PREUS / A més, cal tenir en compte que la proposta de la CE pot acabar encarint més els preus al Principat. Amb ‘la fi' del roaming les operadores de la UE podrien arribar a tenir una pèrdua de 1.600 milions d'euros, per tant, tal i com van explicar des d'Antorra Telecom hi ha la possibilitat que vulguin compensar les pèrdues pujant les tarifes als països extracomunitaris. Si fos així, el Principat «no podria fer-hi res».

Des de la parapública van explicar que «nosaltres tenim el mateix ‘preu d'acord' amb tots els operadors», i depèn del país i/o de l'operador europeu definir la tarifa que s'acaba aplicant al client. Degut als acords de confidencialitat que Andorra Telecom manté amb les operadores, desconeixem quin és el preu de la tarifa única que acorda el Principat. El que sí van explicar des de la parapública és que els turistes espanyols són els que paguen més roaming a Andorra perquè Espanya té situat el Principat a «la zona 2» de les tarifes a l'estranger, mentre que Anglaterra i algunes operadores franceses la tenen «en zona 1», i el preu de la trucada acaba variant substancialment.

Així doncs, tal i com va afirmar el ministre d'Economia, és necessari que Andorra busqui fórmules per acabar amb la dependència i les imposicions dels operadors estrangers i per tant, dels ingressos del roaming. Un model que tal com marca la tendència europea està arribant al seu final.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT