PUBLICITAT

Andorra baixa en el rànquing de l'índex de desenvolupament

  • El Principat se situa per sota de França i Espanya, que ocupen la posició 20 i 23
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'esperança de vida és un dels indicadors que es tenen en compte Foto: ANA

Andorra ha baixat una posició en el rànquing del 2012 de l'índex de desenvolupament humà (IDH) que mesura anualment l'Organització de les Nacions Unides. Tot i això, el Principat continua situant-se en la franja més alta de la classificació, ocupant la 33a posició dins d'un total de 187 països encapçalats per Noruega, Austràlia i els Estats Units. L'índex de desenvolupament humà intenta quantificar el grau de benestar de la població tenint en compte els ingressos, les condicions de salut i l'accés a l'educació. L'índex d'Andorra ha pujat lleugerament en relació al 2011, passant del 0,838 al 0,846, i reflecteix una disminució del 6% de l'ingrés nacional brut per càpita i un lleuger augment dels anys esperats d'escolarització i de l'esperança de vida. Aquestes xifres queden recollides en el document El país en xifres que publica anualment Crèdit Andorrà.

L'informe sobre el desenvolupament humà de l'any 2012 elaborat per l'ONU situa Andorra en el 33è lloc del rànquing, amb un índex del 0,846 que situa el país en la franja de desenvolupament molt alt. Aquest índex es calcula en funció de variables relacionades amb els ingressos, la salut, l'escolarització i l'esperança de vida de la població.

petits països / Andorra se situa per sota de França i Espanya, que ocupen la posició 20 i 23 respectivament, d'un rànquing encapçalat per Noruega, Austràlia i Estats Units. A nivell de petits països, Andorra està per darrere de Suïssa (9a posició), Islàndia (14a), Liechtenstein (24a) i Luxemburg (26a), però en canvi no es disposen dades de Mònaco ni de San Marino.

L'informe assenyala que l'esperança de vida a Andorra és de 81,1 anys, dues dècimes més que l'any 2011 i que es destina un 5,3% del PIB a salut, una xifra que es troba a la franja mitja del rànquing, tenint en compte que Noruega hi destina un 8%. Pel que fa a educació, els anys d'escolaritat a Andorra són 10,4, mentre que els anys esperats d'escolarització són 11,7, dues dècimes més que el 2011. Segons l'informe, es destina un 2,9% del PIB a educació, una xifra que situa Andorra a la franja baixa, ja que països com Noruega hi destinen un 7,3%.

A nivell d'ingressos bruts per càpita, l'informe reflecteix una baixada significativa, passant dels 36.095 dòlars per càpita el 2011, als 33.918 el 2012. Malgrat tot, Andorra supera França i Espanya en aquest àmbit, que se situen en 30.277 i 25.947 dòlars respectivament, i ocupa el lloc 13è en la classificació mundial, que encapçala Singapur i Noruega.

La publicació El país en xifres 2012, que edita anualment Crèdit Andorrà, també reflecteix la resta d'indicadors econòmics del país basant-se en les dades del Departament d'Estadística. En l'apartat financer, les xifres reflecteixen un augment de gairebé el 14% dels recursos gestionats del sector, que passen de 31.089 a 35.390 milions d'euros, informa l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT