PUBLICITAT

Els comuns demanen un any per adaptar-se al nou marc fiscal

  • Els cònsols plantegen centralitzar la recaptació de tributs en una sola agència tributària comunal
  • La llei marc dóna garanties al ciutadà i faculta les administracions a l'embargament de béns
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Els comuns plantegen centralitzar la recaptació de tributs a través d'una única agència tributària després d'analitzar el projecte de llei de bases de l'ordenament tributari, entrada a tràmit parlamentari a finals d'agost passat. Ahir, després de la reunió de cònsols celebrada a Andorra la Vella, el cònsol menor de la capital, Jordi Minguillón, va explicar que «el desplegament del nou model fiscal demana una estructura que no es fa d'avui per demà» i per això, va afegir que «els comuns demanarem una moratòria d'un any per poder assimilar els canvis que exigeix una administració feixuga, professionalitzada i costosa». Minguillón va argumentar la moratòria pel fet que «el Govern necessita posar en marxa el model de pressa però, els comuns necessitem un temps raonable per poder-nos adaptar a un cost raonable». No obstant això, Minguillón va reconèixer que el projecte de llei «introdueix canvis substancials en l'execució d'impostos i tributs» i va defensar que «el nou marc fiscal donarà més garanties al ciutadà i més seguretat a les institucions». El cònsol menor de la capital també va constatar que «el projecte de llei presentat al Consell General estableix les bases d'una fiscalitat que s'acosta a la que apliquen altres països». I va assegurar que «no modifica les atribucions dels comuns per recaptar impostos o tributs, sinó que modifica el sistema fiscal de tot el país».

la sorpresa / Si bé els cònsols tenien a l'ordre del dia parlar de «la regulació de l'execució forçosa dels actes administratius per les pròpies administracions», Minguillón va admetre que el projecte de llei els havia agafat una mica per sorpresa, tot i que reculli aquesta prerrogativa. De fet, en l'exposició de motius, el Govern assenyala que «possiblement el canvi més destacat d'aquesta Llei apareix a l'article 107 i següents, on es faculta l'Administració per procedir a l'embargament de béns i drets» per poder-los subhastar, si cal, i pagar els deutes tributaris. Cosa que els agents tributaris, ja siguin estatals o comunals, hauran de fer seguint unes regles de joc ben establertes. Per exemple, hauran de respectar el dret fonamental de la inviolabilitat del domicili al qual no podran accedir sense una autorització judicial o una autorització escrita de l'obligat tributari. El mateix mecanisme s'aplicarà en els casos en que no existeixi separació física entre el domicili particular i el domicili professional o de l'activitat de l'obligat tributari.

potestat tributària / El projecte de llei de bases de l'ordenament tributari, també mana que els tributs només poden ser establerts per llei i que els comuns poden establir i exigir tributs d'acord amb el que resa la Constitució, la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, la mateixa llei de bases de l'ordenament tributari i la resta de l'ordenament jurídic. El nou text que substituirà la llei del 1996 conté també disposicions derogatòries per a l'aprovació dels reglaments que han de fer possible l'aplicació de la llei i també per a la introducció de mitjans electrònics, informàtics i telemàtics. I és que com diu l'exposició de motius «la present norma té per objectiu consolidar les garanties dels administrats però també ve a reforçar els mitjans i mecanismes que han de permetre a l'Administració tributària, optimitzar l'eficàcia en la recaptació de tots els impostos». Un últim apunt, el text també disposa que no podrà ser invocat el secret bancari per defugir les obligacions d'informació, responen a les exigències dels acords econòmics internacionals i al fet que el finançament públic «és cosa de tots».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT