PUBLICITAT

Protegir amb sentit comú

  • Les corporacions volen modificar la normativa de protecció dels béns d'interès cultural perquè els propietaris recuperen el patrimoni
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: TONY LARA

Els cònsols també van debatre ahir una proposta de modificació de la normativa reguladora dels entorns de protecció dels béns d'interès cultural en zona urbana, amb la voluntat que els propietaris puguin recuperar el patrimoni, i «començar a treballar» va explicar el cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé. I va insistir en que «aquesta modificació afecta especialment Sant Julià de Lòria, perquè és l'única parròquia d'Andorra on Patrimoni Cultural va establir els entorns de protecció en 100 metres a la rodona del bé d'interés cultural». Torrentallé va lamentar que «el resultat ha estat que tenim un nucli antic mort quan abans era el centre d'activitat del poble» i va argumentar que «la modificació de la normativa és necessària perquè els propietaris puguin recuperar el patrimoni». El cònsol també va defensar que «conservar ho vol tothom però cal un cert sentit comú i que la norma no sigui tan estricte, o senzillament que s'apliqui amb transparència, perquè no sempre és així».

Protecció per zones

Torrentallé va explicar que els cònsols estan d'acord en flexibilitzar la normativa de manera que es pugui delimitar els entorns dels béns a protegir al més ràpidament possible. La proposta dels comuns passa per establir tres zones de protecció per als béns d'interès cultural que es troben en sòl urbà.

La primera tindria un perímetre de fins a 20 metres i aniria acompanyada d'un informe vinculant del comú corresponent. La segona, qualificada de zona sensible i la tercera, qualificada de zona d'influència, també tindrien en compte el parer del comú, encara que en aquest cas els informes no serien vinculants però si que tindrien rang de recomanacions. Torrentallé va exposar que «a Sant Julià el problema afecta 140 famílies» i va objectar que «si a totes les parròquies s'hagués aplicat el mateix barem, avui no tindríem ni la nova seu del Consell General, ni el nou Centre de Congressos a Andorra la Vella». El cònsol lauredià va concloure que «és una qüestió que afecta les persones i el patrimoni i ens cal una visió més objectiva».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT