PUBLICITAT

L'Esbart Dansaire, a Istanbul en el seu major repte internacional

  • Participa amb altres 20 formacions al festival folklòric de la capital turca
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cos de dansa de l'Esbart Dansaire, en un moment de Consòrcia, coreografia que ballaran a Turquia Foto: esbart dansaire

La cita és entre el 17 i el 21 de setembre al festival folklòric que Istanbul convoca dintre dels actes de l'Exposició de les Cultures 2013 que organitzen conjuntament la capital turca i la ciutat coreana de Gyeongju i que es va inaugurar el 31 d'agost. L'Esbart Dansaire hi participa al costat d'una vintena de formacions procedents d'Skopje (Macedònia), Sarajevo (Bòsnia), Sant Petersburg (Rússia), Odessa (Ucraïna) Xangai (Xina) i aixi fins a una vintena de països de tot el món, en el que la codirectora artística de l'entitat, Àngels Velando, qualficava ahir com el repte internacional més important de la història de l'esbart.

Com a mínim, del que portem de decenni, i després de la refundació engegada el 2006. De fet, l'esbart s'havia pres un decenni sabàtic des de l'última excursió fora de les nostres fronteres –el 2000, aleshores a Hongria– i fins que l'any passat es van plantar al festival de Bolsward (Holanda). Amb èxit notable, si hem de jutjar per les conseqüències que aquella escapada va tenir: els organitzadors del World Performing Arts Festival –aquest és el nom complet de l'artefacte turco-coreà– els van prendre la matrícula i aquest curs els han convidat a Istanbul: «A Holanda érem grups de sis països; a Turquia, d'una vintena. El salt quantitatiu i per tant qualitatiu és considerable, tot i que el nivell real dels participants no el sabrem fins que els veiem ballar».

L'esbart hi desplaçarà setze ballarins, el cos de dansa al complet, que actuaran cada dia en un dels cinc escenaris repartits per la ciutat. Hi interpretaran les deu danses d'Escenes, l'espectacle estrenat el juny passat coincidint amb el 30è aniversari de l'esbart, amb la Farandola d'Andorra com a plat fort. La cita turca serà l'aperitiu de la temporada i de fet obligarà a retardar fins a l'octubre l'inici de les classes. Recorden les directores que ara és el moment d'inscriure-s'hi, que no cal tenir cap experiència prèvia com a dansaire i que l'esbart està obert a tothom: els assajos tenen lloc els dimecres a la tarda a la Llacuna, i els ballarins es reparteixen entre les quatre seccions de la formació: alevins (de 5 a 7 anys), infantils (de 8 a 12 anys), juvenils (de 12 a 16 anys) i cos de dansa (a partir de 16 anys). No cal inscripció prèvia, les classes són gratuïtes i l'únic requisit, insisteix Velando, és «venir-hi».

En qualsevol cas, Istanbul és una prova més de l'arrelament i de l'alt nivell artístic a què ha arribat no només la formació que dirigeixen Velando i Sílvia Martí sinó també els altres esbarts del país: el de les Valls del Nord ha doblat els efectius en tan sols una temporada, passant de la seixantena amb què van debutar el 2012 als prop de 130 ballarins d'avui. I l'Esbart Laurèdia ja escalfa els motors per la festa del 50è aniversari, que tindrà lloc el 16 de novembre al Claror amb l'espectacle 50 anys en dansa i la participació especial dels veterans i antocs dansaires de la formació. Per no parlar ara del Sant Romà i del Santa Anna –i amb el compromís de fer-ho ben aviat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT