PUBLICITAT

Dos membres de la 'banda de les endoscòpies' van robar a Andorra

  • El cotxe comissat pels mossos és el que van utilitzar al Principat
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una part del material robat i recuperat pels Mossos d'Esquadra, dijous Foto: MOSSOS D'ESQUADRA

Hagués resultat estrany que a hores d'ara proliferin a Catalunya les bandes de delinqüents especialitzades en robar material molt específic en hospitals. Finalment ahir la Policia andorrana va confirmar la vinculació dels quatre detinguts pels Mossos d'Esquadra amb el robatori a l'Hospital de Meritxell, el passat 25 d'agost.

Concretament dos dels quatre membre de la banda són els autors del robatori de set sondes per fer ecografies –valorades en 54.680 euros–, un home de 61 anys i una dona de 64, que van ser enregistrats per les càmeres de l'hospital en plena operació delictiva. En un comunicat, la Policia també informa que el vehicle utilitzat per aquests a Andorra és el que ha estat objecte de segrest al moment de la detenció a Espanya. D'entre altres elements comissats pels mossos, es van poder recuperar filmacions de seguretat on quedaven registrats almenys dos presumptes autors, un home i una dona, així com el vehicle utilitzat per aquests.

Del que no se sap res és del material sostret. La policia indica que «tenint en compte el mètode utilitzat per la banda per desfer-se del botí, possiblement el material sostret a Andorra podria haver sortit del continent europeu».

material de gran valor / La policia autonòmica catalana va aconseguir finalment detenir dimecres un pare i el seu fill que, en col·laboració amb les seves parelles, havien robat material mèdic de gran valor a hospitals de Catalunya i Andorra. Les dues dones es feien passar per pacients o per familiars d'ingressats per observar els equipaments tècnics dels centres i les mesures de seguretat que els rodejaven. Després els homes s'encarregaven d'endur-se'l. Des de la seva casa a Manresa, i sota una identitat falsa, enviaven el material a Colòmbia, on tenien contactes amb els quals havien tancat prèviament el tracte. Així van sostreure 41 sondes endoscòpiques, un aparell d'ultrasons i un altre per inspeccions cardiològiques per un valor total d'un milió d'euros. Les dones visitaven els hospitals, fent-se passar «per pacients o per familiars d'ingressats», segons l'intendent Jordi Bascompe, cap de la Divisió d'Investigació Criminal, i observaven quin material mèdic podien robar i sota quines mesures de seguretat el centre el vigilava. Després contactaven amb persones de Colòmbia i detallaven l'instrumental que podien aconseguir, tancaven un preu i començava el robatori. Llavors les dones passaven a un segon pla, concentrant-se en les tasques de vigilància, i el pare i el fill prenien la responsabilitat. Demostrant uns coneixements sanitaris força avançats, desconnectaven les sondes i les traslladaven protegint-les adequadament. Es tractava d'una banda molt activa que també enviava ràpidament tot allò robat a Colòmbia, a través d'oficines de correu i fent servir identitats falses.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT