PUBLICITAT

La temporada de bolets serà bona si el fred no la capgira

  • Les pluges dels últims mesos auguren una collita excepcional
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un boletaire ensenya els ceps que ha caçat als boscos del país Foto: ÀLEX LARA

El micòleg col·laborador del Cenma, Josep Girbal, va explicar ahir que l'inici de la temporada de bolets està sent molt bo gràcies a les pluges dels darrers mesos, i creu que serà un bon any, però s'haurà de veure com evolucionen les múltiples variables que hi influeixen, com ara el vent o el fred, segons informa l'ANA. Girbal va argumentar que «ja fa uns quinze dies que es poden trobar bolets al Principat, i que les espècies més nombroses apreciades són sobretot el cep, i també el rovelló».

Girbal va insistir en que la temporada de bolets pot ser molt bona perquè «a priori les condicions per a aquest tipus de productes són òptimes, ja que les precipitacions prèvies han estat abundants, i també hi ha bones condicions des del punt de vista de la flora associada als bolets». No obstant això, Girbal va recordar que hi ha moltes variables que poden influir en la temporada, i més en el cas d'Andorra, com són el fred o el vent que pugui fer en les properes setmanes.

En matèria de bolets, les particularitats d'Andorra en relació a la resta del Pirineu són que el país té unes diferències de condicions climàtiques molt accentuades, per la qual cosa es poden trobar molts tipus diferents de bolets i no només a la tardor, sinó també durant la primavera i l'estiu, perquè la majoria de boscos són de coníferes, sobretot pins.

A més, la temporada de bolets acostuma a acabar-se més aviat que en d'altres zones, cap a finals d'octubre, a causa del fred i les primeres nevades. Segons el micòleg, les parròquies més adients per trobar aquest tipus de producte són Ordino i la Massana, tot i que es poden trobar bolets en qualsevol indret i a diferents alçades. Pel que fa als rovellons, Girbal va explicar que «a Andorra se'n poden trobar fins a tres o quatre variants diferents, algunes més apreciades que d'altres, i que per exemple la variant que es pot trobar a més alçada, en boscos de pi negre, són menys gustosos» .

regular l'activitat/ Girbal també va alertar que «hi ha molts boletaires sense suficients coneixements a l'hora de moure's per la muntanya i a l'hora de seleccionar els bolets». I va lamentar que «hi hagi persones que agafen tot tipus de bolets i que després els llencen, a banda del perill d'ingerir bolets tòxics». El micòleg va recordar que a «Andorra, sobretot a la zona de Sispony, que és una de les millors del país per caçar bolets, s'han trobat exemplars de farinera borda, que és dels més tòxics i el que causa més mortalitat».

Pel que fa a la popularització de l'activitat, que ha provocat que la muntanya s'arribi fins i tot a massificar, Girbal va considera que «cal frenar algun tipus de comportaments», i que per això és partidari de regular l'activitat, de la mateixa manera que en el seu moment es va regular la caça o la pesca.

En aquest sentit, proposa que hi hagi una normalització per accedir als boscos, limitant que es pugui fer de manera lliure i evitant així que els vehicles 4x4 malmetin els camins i els prats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT