PUBLICITAT

Una majoria de la població està per renovar la Constitució

  • Un 57% de la societat és mostra satisfeta amb la Carta Magna
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Suñé intervé per fer balanç dels cinc dies de conferències, ahir Foto: TONY LARA

Segons va explicar ahir el sociòleg assessor del CRES, Lluís Sáez a l'última sessió de la Universitat d'Estiu d'Andorra, un 57% de la societat està satisfeta amb el procés de desplegament de la Constitució en els últims vint anys, però el mateix percentatge considera que ha arribat el moment de renovar-la. La conferència va estar basada en els estudis sociohistòrics sobre el procés constituent i sociològics que els va encarregar la sindicatura del Consell General per veure com ha evolucionat Andorra els últims vint anys a diferents nivells i temàtiques. Com Sáez va indicar, la conclusió dels seus estudis és que «Andorra s'ha modernitzat, s'ha anat acostant a la lógica dels països del seu entorn –Europa occidental– tant l'opinió pública, com les institucions».

Els estudis realitzats pel CRES constituiran, abans que acabi l'any dues publicacions del Consell General per celebrar els vint anys de l'aprovació de la Constitució. Els resultats s'han elaborat a partir de dades objectives, d'una banda, i en l'àmbit d'opinió –amb enquestes per saber com ha evolucionat l'opinió de la població en temes sensibles–, d'una altra. El responsable de l'estudi va destacar dades com l'expansió del govern al país, l'expansió del volum econòmic que aquest assumeix i de la fiscalitat. Precisament, la població andorrana ha variat la seva opinió respecte a la fiscalitat, un tema que, segons Sáez, «feia molta por en el període constituent».

A banda d'aquestes dades i de la modernització del país, Sáez va destacar unes altres dades que «poden semblar contradictòries però no ho són»: un 57% de la població està satisfeta amb la Constitució, però exactament el mateix percentatge creu que ha arribat el moment d'evolucionar-la. Segons Sáez, «és una societat que està àmpliament satisfeta amb el procés que han portat en els últims vint anys desplegant la Constitució, però també considera que s'ha de renovar-la». «Una cosa no treu l'altra», va apuntar Sáez, «sembla que estigui madurant una percepció de què la Constitució ha envellit i s'ha de modernitzar, la societat sempre va per davant de les lleis i per això la tiben, tot i que no estan descontents amb ella, però demanen un pas més endavant». Sáez va matisar que «aquest canvi no genera tensions importants».

liberalització / Pel que fa a la societat, Sáez va destacat la liberalització que ha desenvolupat. «S'ha obert molt, ho veiem en les opinions sobre el matrimoni homosexual, l'avortament, l'accés a la nacionalitat..., la societat ha incrementat molt la tolerància davant diverses circumstàncies», va subratllar. Precisament un dels temes més discutits últimament, el de la nacionalitat, ha ocupat part de les anàlisis de l'estudi. D'entre les dades exposades pels tècnics del CRES se'n poden destacar l'evolució favorable a facilitar l'accés a la nacionalitat per part dels que ja la tenen –un 43,4% estava a favor el 2002, davant un 60,5%, avui en dia– i la mateixa dada en la població general –un 62,2% n'estaria a favor el 2013, informa l'ANA. En l'aspecte demogràfic l'estudi destaca el procés d'envelliment que viu la piràmide poblacional. «Tot i que el problema de les pensions no ha arribat, perquè es poden sostenir les generacions de més edat, els anys vinents això preocuparà».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT