PUBLICITAT

Augmenten en un 40% les multes per excés de velocitat

  • Per contra, baixen les sancions per no portar el cinturó de seguretat
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Agents de la policia realitzen un control a un vehicle a Santa Coloma, a la parròquia d'Andorra la Vella. Foto: ORIOL LLAURADÓ

Un total de 1.801 persones van ser sancionades durant el primer semestre del 2013 per excés de velocitat. Aquesta xifra suposa el 70% del total d'infraccions de trànsit comeses durant aquest període. El segon grup d'infracció més freqüent és no disposar del distintiu de la inspecció tècnica de vehicles (ITV). El tercer lloc del rànquing l'ocupen les sancions per circular sense el cinturó de seguretat cordat.

La policia va posar 2.585 sancions de trànsit durant el primer semestre de l'any. La majoria d'elles van ser detectades pels radars i corresponen a excessos de velocitat. Els percentatges de sancions per superar els límits permesos han augmentat considerablement en relació al mateix període del 2012 que van ser de 1.281, el que representa un important 40% d'increment.

Tal com detalla el codi de la circulació, en vigor des del mes de juny de 1999, les sancions econòmiques corresponents a la infracció va dels 12 als 240 euros. En el primer dels supòsits per superar en 10 quilòmetres la velocitat autoritzada i en l'altre extrem, per incrementar-se negligentment en més de 70.

Tot i l'augment de sancions imposades per excessos de velocitat, si es comparen les xifres amb les de l'any passat es posa de manifest una forta davallada del nombre de sancions imposades pels agents policials per infringir algun dels articles del codi de la circulació. Així el primer semestre d'aquest any es van comptabilitzar 2.585 infraccions davant les 4.111 sancions de trànsit durant el 2012.

La reducció de les multes pot estar motivada per la baixada constant del nombre de residents al país i per una menor presencia d'agents policials, conseqüència de la congelació de la plantilla que pateix el cos des de fa més de dos anys.

ALTRES SANCIONS / Les sancions relacionades amb temes administratius com falta de documentació o papers incomplerts també són força freqüents a Andorra. Pel que fa al distintiu d'Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), es va multar a 164 persones per no disposar d'aquest, no presentar-se a la inspecció en el termini estipulat en haver estat requerit, per no haver-se presentat a les proves reglamentàries o per no haver-les superat (l'any 2012 van ser 643 els multats). També ocupen un lloc destacat els conductors que han estat sancionats per circular sense tenir pòlissa d'assegurances contractada o per no poder presentar-la.

CINTURÓ DE SEGURETAT / També cal destacar la reducció del nombre de sanciones per circular sense portar degudament cordat el cinturó de seguretat per part d'algun dels ocupants dels vehicles. Al primer semestre de l'any passat es van trobar fins a 760 persones cometen aquesta falta. Aquest any la xifra se situa en les 125.

Cal destacar a més l'increment, no gaire significatiu, del nombre de conductors sancionats per conducció temerària, manifestacions incorrectes o circumstàncies perilloses en la conducció, que és on s'emmarquen les infraccions per parlar pel telèfon mòbil o fer servir altres dispositius no autoritzats quan es condueix. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT