PUBLICITAT

La manca d'implicació dels comerciants fa trontollar la FACA

  • Una part de la junta opta per la dissolució: la decisió es prendrà en assemblea d'aquí a un mes
  • Miralles alerta que la seva desaparició debilitarà la força del sector a l'hora de demanar més recursos
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una noia mira un aparador de roba, a Andorra la Vella Foto: TONY LARA

La Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra, la FACA, s'encamina cap a la dissolució. Quatre anys i mig després del seu naixement, la desunió dels comerciants que la integren i la poca implicació d'aquests en iniciatives per potenciar el comerç ha acabat desgastant l'actual junta. Una part d'aquesta encara es mostra partidària de mantenir l'associació, però l'altra es mostra esgotada i reclama la seva desaparició. La junta es reunirà d'aquí a dues setmanes i si la manca de consens es manté –com tot ho apunta–, es convocarà una assemblea a finals de setembre per tal que siguin els propis comerciants els que decideixin si val la pena mantenir la FACA o cal deixar-la morir.

«Si els comerciants tenen ganes de fer coses continuarem, però si no hi ha ganes ens dissoldrem» va assegurar ahir Antoni Miralles, vicepresident de l'entitat. Miralles va mostrar-se decebut amb el comportament actual dels comerciants. Va parlar de «falta de voluntat i de falta d'interès» per la seva part, un fet que situa la FACA en «una posició de debilitat» a l'hora de fer peticions tant a l'administració pública com a la Cambra de Comerç.

Precisament amb el Govern i la Cambra mantindran reunions les properes setmanes, per tal de definir «quin tipus d'interlocutor volen», concretar així «què necessita el país» i cap a on ha d'anar la FACA. Miralles va manifestar que l'ideal per a Andorra és tenir un únic interlocutor, però que sense el suport dels comerciants no es pot aconseguir. La FACA, per tot això, «no està realitzant la tasca per la qual es va formar», fa gairebé cinc anys –el desembre del 2008–, va lamentar Miralles.

Cadascú mira pel seu interès / Els comerciants que integren la FACA prefereixen mirar més pels seus propis interessos que pel bé comú del sector, va assegurar Miralles. Un fet que s'ha agreujat d'ençà l'arribada de la crisi. Degut als descensos de les vendes «els comerciants miren per la seva botiga». «Falta voluntat, n'hi ha que no volen dedicar ni un minut a fer coses cooperatives», va lamentar el vicepresident. «Tothom es queixa» de l'actual situació i baixada de les vendes, però en canvi «no tenen temps, o no tenen ganes» de mantenir viva l'associació i la seva activitat per dinamitzar el sector, va afegir.

Miralles es referia a iniciatives organitzades per la FACA, però també a iniciatives que ha volgut tirar endavant el Govern per potenciar el comerç i que no han comptat amb el suport del sector. Un exemple és la darrera campanya del maig impulsada pel ministeri i per Andorra Turisme. L'acció de fer sortejos va implicar a 382 establiments, en lloc dels 578 de l'any passat. Això va suposar 162.429 butlletes menys repartides, motiu pel qual el ministeri ha optat per deixar de fer campanyes amb sortejos.

Són aspectes que han desgastat l'actual junta, formada per nou persones en representació de les nou associacions que integren la FACA. Part d'aquesta té la sensació que la feina que estan fent en l'actualitat «no serveix per a res», va lamentar el seu vicepresident. Si finalment els comerciants opten per la dissolució de la Federació, el sector perdrà l'entitat que li donava força, segons el parer de Miralles, i el deixarà «dividit», amb «cadascú lluitant per la seva banda». I com a conseqüència, «es perdrà la força per demanar recursos al Govern» i per dissenyar les accions comercials necessàries per dinamitzar el sector, va exposar.

Més de 700 afiliats / La Federació d'Associacions de Comerciants compta amb més de 700 afiliats. L'actual presidenta és Susagna Venable que per motius de salut ha hagut de relegar les seves funcions durant els últims mesos. Venable va prendre el 2010 el relleu de David Fraissinet, el primer president que va tenir l'entitat. I també va ser presidenta de l'Associació de comerciants de Maria Pla i Prada Ramon.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT