PUBLICITAT

La rebaixa de la cessió de sòl a la Massana impulsa 15 projectes

  • Els veïns de Sispony recuperen l'entorn de Casa Rull per poder restaurar bordes i cases pairals
GLÒRIA GURDÓ
LA MASSANA

Periodic
La Casa Museu Rull a Sispony, el poble tenia un entorn molt protegit fins ara per Patrimoni Cultural. Foto: ÀLEX LARA

La rebaixa de la cessió obligatòria de sòl urbà consolidat, en tot projecte constructiu, ha donat bon resultat a la Massana. La mesura hi ha impulsat 15 nous projectes que van entrar al comú a finals del mes passat. El cònsol major de la parròquia, David Baró, va explicar que «cinc ja projectes estan en curs, i la resta es començaran a construir aviat». I va afegir que «es tracta de xalets particulars, cosa que també ajudarà a reactivar l'economia de la parròquia».

Baró va voler puntualitzar que «no es tracta de projectes especulatius, sinó que són persones que tenen un petit terreny i que s'hi volen construir la casa». I va anunciar que el comú està revisant les normes urbanístiques per afavorir aquest tipus de construcció. «Es tracta de facilitar més les coses a aquelles persones que disposen d'un terreny, per tal que s'hi puguin fer la casa» va reiterar.

La corporació local vol tenir enllestida la feina de cara al mes que ve o com a molt tard a l'octubre. El cònsol va insistir en que «estem treballant en les normes urbanístiques de la parròquia i també en el POUP (Pla d'Ordenació i Urbanisme de la Parròquia), amb la idea de poder-lo publicar a finals d'any, perquè s'hi puguin fer les al·legacions pertinents». I va mostrar-se confiat en una represa de la construcció, tot i que més modesta que en dècades passades, pel fet que «a més a més, estem veient com els privats estan fent alguna casa i algun xalet» va dir.

Entorn de Sispony / Baró també va recordar que «s'ha desencallat el tema dels entorns de Sispony». El cònsol va explicar que «fins ara no es podia construir res al centre del poble per protegir els entorns de la Casa Rull i de l'església de Sant Joan». I va afegir que «després de moltes reunions amb el ministre de Cultura, Albert Esteve, ja estem en mesura de tirar endavant una nova ordenació del poble». El comú està a l'espera que el Govern faci pública la nova catalogació dels entorns protegits de Sispony perquè «totes aquelles persones que hi tenen una borda o una caseta pairal, les puguin restaurar i hi puguin anar a viure». Baró va descartar enèrgicament, que aquesta actuació hagi de permetre construir-hi edificis destinats a l'especulació, i va dir que «al contrari, aquesta mesura permetrà restaurar les cases que ja hi són, de manera que tot el conjunt quedi harmònic; lluny de destrossar l'entorn ajudarà a conservar-lo millor, si cal».

Modificació del POUP / En quant a les modificacions que el comú massanenc vol introduir al POUP, Baró va explicar que «el Pla ja té sis anys i com totes les coses que evolucionen, perquè el poble és viu, ara cal revisar-lo». Baró va estimar que «en aquests anys ens hem pogut adonar de les coses que funcionen i de les que no, i les actuacions que hi volem fer van també en la línia d'afavorir els petits propietaris. I va insistir en que «la nostra idea és que el propietari d'un petit terreny que ha heretat o comprat per fer-hi una casa per a la seva família, ho pugui fer. Aquest és el missatge». I va concloure que «poca cosa podem fer més perquè la Llei és la que és, i la resta, ja depèn del Govern».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT