PUBLICITAT

El moneder virtual del telèfon mòbil és ja una realitat a Andorra

  • Magatzems Pyrénées permet des de mitjans d'agost pagar els productes a través del mòbil
  • L'establiment és pioner a Europa en oferir la seva oferta de serveis a través d'aquest nou sistema
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un client de Pyrénées Andorra fa servir el mòbil per pagar la compra a una caixa, atansant el telèfon al terminal de punt de venda o datàfon, ahir. Foto: TONY LARA

Andorra ha donat un pas de gegant en l'àmbit de lesnoves tecnologies i ha implementat ja el sistema de cobrament a través del mòbil. En concret, els grans magatzems Pyrénées Andorra s'han convertit en pioners en la seva aplicació al Principat. Des del passat 14 d'agost l'establiment permet que les compres efectuades es puguin pagar mitjançant el mòbil. Tot i que l'empresa encara no ha quantificat el nombre de compradors que han optat fins ara per aquesta forma de pagament,un estudi previ realitzat per la mateixa companyia posa de manifest que més de 5.000 clients disposen ja de l'aplicació necessària per poder-ho fer, segons va explicar el director de màrqueting del grup, Joaquim Serrahima. Tots ells es van baixar l'app de l'Apple Store o Play Store buscant Pyrénées Andorra.

El centre comercial va decantar-se finalment pel sistema del codi de barres i no per la incorporació d'un xip semblant al teletac de les autopistes. Va optar pel primer mètode bàsicament per dues raons, per una banda, perquè no hi ha terminals en el mercat que incorporin l'aplicació que es necessita i, per una altra, perquè el sistema actual de les caixes solament llegeix codis de barres.

APLICACIÓ / L'aplicació no presenta grans dificultats. Un cop l'usuari se l'ha instal·lat s'identifica una sola vegada amb el seu número de targeta Pyrénées i se li genera un codi de barres automàtic. A partir d'aquí, en té prou amb ensenyar el codi de barres del seu telèfon mòbil per pagar. Per tant, l'establiment cobra als seus clients sense necessitat de la targeta física. No hi cap mínim de compra establert per fer-ne ús i el seu concepte és força simple: acostar el mòbil a una superfície terminal de pagaments (lector) a curta distància i l'operació es realitza automàticament sense cap tipus de recàrrec i despesa addicional per al client.

SEGURETAT / Per evitar el frau, Pyrénées ha implementat un sistema de verificació de la identitat consistent en un codi PIN que l'usuari ha d'introduir en el moment de la instal·lació. Aquest codi el proporciona la mateixa empresa mitjançant un protocol que garanteix a l'usuari que ningú podrà fer servir la seva targeta del centre comercial.

Addicionalment, cada cop que l'usuari vol pagar, l'aplicació li demana una contrasenya per mostrar el codi de barres, similar al de quatre dígits de les targetes actuals amb xip. El codi de barres apareix amb un animació a la pantalla per, una vegada més, evitar possibles fraus. També el venedor pot demanar al client la seva identificació. El procés de compra acaba amb la signatura del tiquet corresponent.

Serrahima considera que el sistema de seguretat que ofereix el nou mètode de pagament és «molt més segur que el de la targeta convencional amb banda magnètica ja que, encara que el client perdi el seu mòbil, ningú podrà pagar amb ell si no coneix la contrasenya». El nivell de frau és, per tant, molt baix o pràcticament inexistent.

Aquesta nova tecnologia no pretén desplaçar les targetes de crèdit, sinó ser un complement. La seva utilització vol anar més enllà dels pagaments del dia a dia a l'hora per exemple d'utilitzar l'autobús o comprar en un centre comercial. Això podria inclourà fins i tot la consulta de dades bancàries i altres serveis associats. L'ús d'aquesta tecnologia porta anys implementada en alguns països com el Japó. A Europa comença a despuntar al Regne Unit, França o Polònia, mentre que a Espanya continua sense arrancar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT