PUBLICITAT

El rei del teclat i del sintetitzador

  • Jarre va saber acordar el so electrònic dels pioners amb les melodies més pop
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Jarre a Mònaco, a l'ocasió del casament del príncep Albert II Foto: EFE / EMMA FOSTER

Jean Michel Jarre és un músic i compositor francès, un dels més importants a escala mundial en el camp de la música ambient i New Age. Després de l'enorme èxit del seu disc Oxygène (publicat el 1976), va aconseguir portar la música electrònica a les masses. Els seus concerts sempre van acompanyats d'una espectacular posada en escena, plena d'efectes especials, i sovint han batut rècords d'assistència. Només cal recordar els concerts de Paris, Houston o Moscou. En aquesta última ciutat va reunir tres milions de persones, batent també tots els rècords de públic. Les vendes dels seus discos i senzills superen els 60 milions d'exemplars.

Jarre va néixer a Lió el 1948; el seu pare és el famós compositor de bandes sonores, Maurice Jarre. Degut als múltiples compromisos professionals del seu pare, Jean Michel hi va mantenir una relació bastant distant. Si de ben petit ja rebia lliçons de piano, el seu interès per la música no va despertar fins als deu anys, després d'una visita a un club de jazz acompanyat per la seva mare. El 1976 va publicar Oxygène, disc amb el que va aconseguir un enorme èxit de vendes a tot el món, i que li donaria el reconeixement de bona part de la crítica.

Aquest treball ha estat considerat com el disc més important de la història de la música electrònica. Jarre va aconseguir fusionar els plantejaments musicals propers als dels grups pioners com Tangerine Dream, amb melodies i estructures típiques de la música pop, per seduir un públic més ampli, que amb els anys, sempre li ha estat fidel.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT