PUBLICITAT

El llac del miler de persones

  • Nou recorregut per descobrir la morfologia, l'efecte del gel i el moviment tectònic a Tristaina
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Diversos excursionistes passegen per la vora del llac, ahir Foto: ÀLEX LARA

Des d'aquest estiu el circ glacial de Tristaina ofereix un circuit interpretatiu que permet conèixer millor la forma com es va crear aquest paisatge tan particular, així com la flora i la fauna que s'hi pot trobar. Apropar-se a aquest circuit permet descobrir com els llacs de Tristaina s'estan convertint en una de les principals atraccions turístiques de les famílies. De fet, en temporada d'estiu, sobretot al mes d'agost, es calcula que un miler de persones poden passar diàriament per aquesta zona de llacs, segons va informar ahir el conseller de Turisme, Bartumeu Gabriel. El fet que es tracti d'una zona de fàcil accés i que es puguin recórrer els tres llacs amb un temps no gaire llarg són els dos principals atractius de l'atracció ordinenca.

Per fer aquest nou itinerari ha calgut un estudi geològic que ha suposat la recollida de dades durant dos anys i un posterior treball de camp, va explicar ahir in situ el geòleg Valentí Turú. Per la seva part, el guia Alain Valls va exposar que quan vas caminant per la muntanya «els rocs no criden l'atenció, però aquest circuit únic a Andorra t'obre la porta a aquest món desconegut però molt interessant». Aspectes com la morfologia del terreny, l'efecte del gel i el fenomen de la creació dels llacs, el moviment de les plaques tectòniques que va donar origen als pics, etc. «si no t'ho expliquen no es veu», va afegir.

Un cop fet l'estudi ha calgut adaptar la informació al públic de manera que s'han elaborat uns panells fàcils d'entendre per les famílies i escoles. Un aspecte que va destacar Valls és que sovint els visitants no saben com s'han format els estanys o quin tipus de roca es troba a la zona. Si segueixen l'itinerari, «quan tornin al cotxe tindran una porta oberta a aquest món desconegut».

De moment, aquest és l'únic circuit d'interpretació amb panells explicatius que s'ha engegat a Ordino aquest estiu però, si funciona, es preveu estendre la iniciativa a d'altres camins de la parròquia o del país. A més, el comú vol afegir codis QR als panells perquè els visitants puguin ampliar la informació al web de Turisme de la parròquia, va informar l'ANA.

I per acostar Tristaina a les famílies i escolars, s'ha triat una mascota anomenada Ermi en referència a un dels animals que es pot trobar a la zona dels estanys, els Erminis. Són animals que costen de veure en hores de màxima afluència però a primera o última hora se'ls pot trobar sense massa dificultat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT